Sarajevo večeras nije ''najgore'': Ilijaš ima najzagađeniji zrak

Vijesti 04. dec 201819:14 > 19:18
N1

Na osnovu podataka Udruženja Eko Akcija u večernjim satima najteža situacija sa zagađenjem zraka je u općini Ilijaš gdje je izmjereni Indeks kvalitete zraka čak 249, odnosno vrlo nezdrav.

Upozorenje za Ilijaš iz ovog udruženja je da kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

U Sarajevu Indeks kvaliteta zraka večeras u 18 sati je iznosio 171 što može izazvati pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Indeks kvaliteta zraka izmjeren u Tuzli je 191, tj.nezdrav, te je moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

U Zenici u večernjim satima Indeks kvaliteta zraka je nezdrav i iznosi 177 zbog čega se građani upozoravaju da bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Indeks kvaliteta zraka u Goraždu je 154 i također je okarakteriziran kao nezdrav.

U Jajcu Indeks kvaliteta zraka večeras iznosi 114 što je okarakterizirano kao nezdravo za osjetljive grupe. Upozoravaju se oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području te općine da bi trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.