Stanivuković u NSRS: Druže,ukini sebe, skuplji si od 'bijelog hljeba'

Vijesti 05. dec 201810:57 > 11:00
RTRS

Prilikom rasprave o izboru četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Draško Stanivuković, poslanik Partije demorkatskog progresa, kandidatu Ujedinjene Srpske za jednog od potpredsjednika, Milanu Petkoviću je poručio "druže ukini sebe, skuplji si od 'bijelog hljeba'.

Stanivuković je istakao da ne postoji potreba da zakonodavno tijelo ima i četvrtog poptredsjednika, već tri, kao što je to bio slučaj do sada.

“Jutro je i prva sjednica Skupštine nije ni završena. Sve ramena do ramena koja su gurnula ruke u džepove građana Republike Srpske i budžet Republike Srpske. Rekli smo da će ova vlast i nova administracija srkojena od preletača skupo koštati. Sada valja to namiriti, a dodatni potpredsjednik će nas koštati 400.000 maraka. Četvrti kandidat za potpredsjednika je Milan Petković. Postavljam suštinsko pitanje: šta će biti njegov doprinos kao četvrtog potpredsjednika?”, rekao je.

Naglasio je da je Petković podržavao ukidanje ‘bijelog hljeba’, pa mu potom poručio:

“Druže, ukini sebe. Skuplji si od ‘bijelog hljeba’. Dragi ljudi, Austrija ima osam i po miliona stanovnika, a Republika Srpska jedva milion. Daj Bože da nas je i toliko. Kod njih tri potpredsjednika parlamenta, kod nas četiri”.

Pitao je Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, koliko je zaista potrebno potpredsjednika i podcrtao je kako “zna da je aparat gladan, ali da su gladna djeca Republike Srpske”.

Potom je Stanivukoviću replicirao Petković rekavši da nije replika, već ispravka krivog navoda. Stanivukoviću je odgovorio sljedeće:

“Ustav Republike Srpske predviđa izbor dva do četiri potpredsjednika Skupštine. Nigdje se ne kaže da se bira prvi, drugi, treći ili četvrti potpredsjednik. Koliko će se potpredsjednika izabrati je odluka Narodne skupštine. Milan Petković može biti prvi ili četvrti potpredsjednik”.

Pored Petkovića, za potpredsjednike su predloženi Željka Stojičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Sonja Karadžić Jovičević iz Srpske demokratske stranke i Senad Bratić iz koalicije Zajedno za Bosnu i Hercegovinu. Potpredsjednici moraju biti sva tri konstitutivna naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.