Skupština KS: Problem zagađenja zraka nije dugoročno rješiv

Vijesti 05. dec 201811:13 > 11:17
Anadolija

Skupština Kantona Sarajevo danas ima drugu hitnu sjednicu s jednom tačkom Dnevnog reda "Informacija o stanju zagašenosti u KS". Sjednici prisustvuju 32 poslanika, što je prema riječima predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, dovoljno za punopravno odlučivanje.

Poslanike su s mjerama i aktivnostima Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u cilju smanjenja zagađenosti vazduha upoznali premijer Adem Zolj i ministar Čedomir Lukić.

“Imamo odluku o poboljšanju kvaliteta zraka ove Skupštine i plan interventnih mjera, koji je donijela Vlada u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo. Prema tome, formiran je stručni štab, koji prati situaciju i daje upute Operativnom štabu. Realizacija mjera na osnovu naše opreme i mjernih uređaja na području KS je redovna i efikasna”, naglasio je Zolj.

On je dodao da su posljednji dani pokazali da granične vrijednosti zagađenja vazduha, koje su predviđene, treba korigovati te da je zbog toga stručni tim uputio nadležnim institucijama zahtjev da predlože izmjene.

Istakao je i da je posljednjih dana, posebno za vikend, pometnju u javnosti unijela informacija o zagađenosti vazduha iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, prema kojima je Sarajevo bilo najzagađeniji grad u svijetu.

Međutim, prema njegovim riječima parametar za mjerenje stanica u KS je PM10, a u Ambasadi SAD-a PM2.5, a prema tim parametrima Sarajevo nije bilo najzagađenije ni u BiH, a kamo li u svijetu.

Ministar prostornog uređenja Lukić naglasio je da svi moraju biti svjesni da se problem zagađenja Sarajeva ne može trajno riješiti, ali da svaki građanin pojedinačno može utjecati na kvalitet vazduha u gradu.

“Ovo je tema koja je izuzetno složena, kompleksna u KS iz više razloga. O njoj se priča samo u trenucima kada dođe do prekoračenja zagađenja. Moram da kažem da Vlada KS radi na ovom problemu svih 12 mjeseci, kao i resorno ministarstvo. Želim da naglasim prije svega što se tiče odgovornosti i obaveza u kontekstu rješavanja ovog pitanja. Ovo je problem koji se dotiče ne samo KS, nego cijele države BiH, a posebno Federacije BiH u kojoj se vrlo malo po ovom pitanju radi. Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao da ne postoji. Sve ono što pokušavamo mi uraditi u okviru KS se zanemaruje i dovodi se u korelaciju sa onim što se dešava u ostalim kantonima i gradovima. To nije identično, jer svako ima svoju specifičnost. Želim da kažem da odgovornost nije samo na Vladi i Skupštini KS, nego i na ostalim nivoima vlasti”, kazao je Lukić.

Dodao je kako je za oblast zagađenja vazduha zaduženo, osim njegovog, još pet ministarstava Vlade KS, koja imaju svoje predstavnike u Operativnom štabu, a to su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo privrede i infrastrukture, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje u najvećoj mjeri treba da implementira mjere koje se donesu u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha.

“Ovaj problem se dugoročno neće riješiti zbog prirodnih pretpostavki koja utječu na ovakva dešavanja, ali sigurno možemo doprinijeti da kao korisnici ovog prostora smanjujemo naš utjecaj u pogledu kvaliteta zraka, a on je jako loš”, zaključio je Lukić.

Poslanicima Skupštine Kantona Sarajevo “Informaciju o kvalitetu zraka u KS” prezentovao je Plamenko Tais, član stručnog tijela. On je, između ostalog naglasio, da interventne mjere mogu imati efekta samo ukoliko se primjenjuju prije temperaturne inverzije, koja dovodi do velikog zagađenja vazduha u KS.

Kazao je da je osnovno da sve mjere iz Plana interventnih mjera budu u praksi i provedene.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.