"Nisu trebali hapsiti Drekovića nego poslati poziv na koji bi se on odazvao"

Vijesti 05. dec 201811:23 > 11:27
N1

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva uhapsili su generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiza Drekovića. Njegov advokat Kadrija Kolić stigao je u Tužilaštvo BiH.

“Dreković nije saslušan u SIPA-i. Nisu ga trebali hapsiti nego poslati poziv na koji bi se on odazvao. On nema dokumente Srbije i ne postoji opasnost od bijega”, poručio je Kolić.

Kadrija Kolić i Mirsad Crnovršanin, advokati uhapšenog Ramiza Drekovića, potvrdili su da je saslušanje u Tužilaštvu BiH zakazano za 13 sati. Dalja procedura zavisiće od onoga što će zatražiti postupajući tužilac.

Na hapšenje Drekovića reagovali su veterani, penzionisani pripadnici Armije RBiH koji u saopštenju za javnost navode da su iznenađeni jutrošnjim hapšenjem generala Ramiza Drekovića navodeći da je on jedan od simbola odbrane Bosne i Hercegovine, časni borac i komandant.

Savez udruženja vojnih penzionera u FBiH i Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH navodi u saopštenju da se nastavlja u kontinuitetu hapšenje i progon, te neprimjeran način privođenja patriota, jer svako od njih spreman na telefonski poziv se odazvati pravosudnim organima BiH.

“Ovo je vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Mi smo sigurni da će general Dreković dokazati svoju nevinost pred nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, odbrana svoje domovine je patriotski obaveza i čin svakog građanina Bosne i Hercegovine, a naš general je samo časno branio svoju Bosnu i Hercegovinu”, piše u saopštenju Saveza udruženja vojnih penzionera u FBiH i Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.