Advokat: Hapšenje Ramiza Drekovića je potpuno nezakonito

Vijesti 05. dec 201812:38 > 12:46
N1

Saslušanje jutros uhapšenog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiza Drekovića zakazno je za 13 sati u prostorijama Tužilaštva BiH, potvrdili su advokati Kadrija Kolić i Mirsad Crnovršanin. Dalja procedura zavisiće od toga što zatraži postupajući tužilac.

“Lišenje slobode je potpuno nezakonito. Lišen je slobode iz razloga što Tužilaštvo BiH smatra da postoji opasnost od njegovog bjekstva u Srbiju što je potpuni non-sense jer je Tužilaštvo moralo znati i provjeriti da isti nema važeće lične dokumeta Republike Srbije, niti je tamo boravio od ‘90. godine. Nije bio ni na dženazi roditelja koji su mu nedavno umrli na području Sandžaka. Po nama je ovo čista zloupotreba od strane postupajućeg tužilaštva zbog toga što je bilo dužno da provjeri sve činjenice i navode i što je bilo dovoljno da ga pozovu da se izjasni. Mi ćemo veoma jednostavno pokazati da su te činjenice lažne, netačne i da tu nema i ne može biti nikakve krivične odgovornosti gospodina Drekovića. Moja poruka Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH je da prestane da imenuje neznalice na tužilačkim pozicijama jer gospođa Gordana Tadić i Tužilaštvo generišu potpuno nezakonitu proceduru u lišavanju slobode građana”, kazao je advokat Kolić.

Drekovića su jutros oko 6:30 po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine uhapsili pripadnici SIPA-e. Osumnjičeni je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika 1995. godine saopštili su ranije iz Tužilaštva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.