Inzko komentarisao Dodikovo napuštanje sjednice PIC-a

Vijesti 05. dec 201815:35 > 15:54
N1

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, opisao je šta se dešavalo prije i poslije odluke Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva, da napusti sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja se održala u zgradi kolektivnog vodstva Bosne i Hercegovine.

“Situacija u Predsjedništvu je bila takva da je Dodik pozdravio predstavnike država i međunarodnih institucija. Rekao bih da je to uradio vrlo srdačno. Rukovao sa svakim pojedinačno. Djelovalo mi je to vrlo korektno. Zatim je odlučio da napusti sjednicu jer u prostoriji nije bila zastava entiteta. Bila je postavljena samo zastava Bosne i Hercegovine, kako to i zakon nalaže”, objasnio je Inzko.

Istakao je da se zajedničkom komunikeu PIC-a nije pridružila Rusija jer nije bila saglasna s određenim dijelovima sadržaja. Zamjenik visokog predstavnika, Denis Hearnne, je ovaj podsjetio da to Rusija nije učinila po prvi put i da njihovog ambasadora treba pitati zašto je to Rusija učinila.

Kao najznačajnijom temom razgovora na sjednici je naveo postizborna dešavanja. Naglasio je da je jedan od zaključaka sjednice PIC-a bio i taj da se mora izmjeniti izborni sistem kako bi “javnost imala povjerenje u izbore”.

Inzko je upozorio da će formiranje vlasti biti usporeno ako se ne riješi pitanje načina popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Podcrtao je da ne postoji krajnji rok da Centralna izborna komisija donese odluku po ovom pitanju.

Ukazao je na značaj što je Bosna i Hercegovina dobila pozitivno svjetlo od NATO-a za aktiviranje i podsjetio da je Nebojša Radmanović, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, prije deset godina potpisao pismo kojim je podržao put zemlje u NATO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.