Cikotić: Za razliku od drugih, BiH dobila dodatni uslov uz MAP

Vijesti 05. dec 201817:28 > 17:33
N1

Bivši ministar odbrane BiH Selmo Cikotić je za N1 govorio o prednostima aktivacije MAP-a za BiH i pridruživanju NATO savezu.

Historijski datum za BiH?

Imamo razloga da se tako postavimo“, kazao je Cikotić na početku razgovora.

Dodao je da je BiH dobila dodatni uslov za razliku od drugih zemalja kandidata.

Mi smo za razliku od većine drugih kandidata, dobili dodatni uslov uz MAP. S obzirom na poteškoće implementacije tog uslova, prethodne dvije godine smo uložili da realizujemo taj uslov. To smo završili početkom ove godine. Bila je najava da ćemo u junu dobiti MAP, ali je onda rečeno da će se sačekati da prođu izbori kako se ne bi manipuliralo s tom odlukom u izbornoj kampanji“.

Šta znači ovo za BiH?

Prijemom u partnerstvo za mir kao jedan specifičan program, zemlja ulazi u jedan mehanizam provjera i kretanja kroz taj proces pripreme. MAP je zadnja faza. On se realizuje kroz godišnje nacionalne planove. To je period od više godina, gdje se kroz pet poglavlja AP-a zemlja kandidat provjerava“, kazao je Cikotić.

Istakao je da se prilikom aktivacije MAP-a gledaju pitanja iz pet kategorija.

Političko-ekonomska pitanja, vojno-odbrambena pitanja, pitanja resursa, sigurnosna pitanja i pravna pitanja su pet oblasti koje uključuju čitav državni aparat koji mora iz svog domena pokazati spremnost da na nivou koordinacije bude učesnik. NATO neće da uvozi probleme“, istakao je Cikotić.

Pogledajte video.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.