Hoće li biti određen pritvor uhapšenom Ramizu Drekoviću?

Vijesti 05. dec 201818:23 > 19:10
N1

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhapšen je u Sarajevu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva na područiju Kalinovika 1995. godine. Saslušan je u državnom tužilaštvu, gdje je negirao navode tužilaštva. Njega su jutros u 6 sati i 30 minuta po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici SIPA-e.

Saslušanje uhapšenog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiza Drekovića u prostorijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine trajalo je nekoliko časova. Tužilac Milanko Kajganić, kako tvrdi Drekovićev advokatski tim, saopštio je da će Sudu Bosne i Hercegovine uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od uticaja na svjedoke.

“Ono što možemo reći u ovoj fazi postupka jeste da je on u potpunosti negirao sve navode koji mu se stavljaju na teret iz naredbe o sproveđenju istrage. Sutra u toku dana će biti održano ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine gdje će se raspravljati o podnesenom prijedlogu za određivanje mjere pritvora”, kazao je Mirsad Crnovršanin, advokat Ramiza Drekovića.

Iz državnog tužilaštva saopštili su da je osumnjičeni Ramiz Dreković pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika 1995. godine. Tereti se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva zbog, kako navode, direktne naredbe za granatiranje Kalinovika naseljenog stanovništvom srpske nacionalosti. Tada je prema navodima svjedoka poginula 15-godišnja Stanislava Koprivica, a ranjeno još nekoliko djece i odraslih osoba.

“Nakon izdane zapovjedi artiljerijske jedinice Armije RBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom svibnja i lipnja 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata”, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Po nama lišenje slobode je potpuno nezakonito jer razloga za lišenje nema. Lišen je slobode iz razloga što Tužilaštvo BiH smatra da postoji opasnost od njegovog bjeksta u Srbiju što je potpuni non-sense jer je Tužilaštvo moralo znati i provjeriti da isti nema važeća lična dokumeta Republike Srbije, niti je tamo boravio od ‘90. godine”, istakao je Kadrija Kolić, advokat Ramiza Drekovića.

Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta 4. korpusa Armije RBiH postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.