Pusić u Pressingu: Ne vidim da je biti Hrvat politički program

Vijesti 05. dec 201820:20 > 20:33
N1

"Ja ponavljam, ne vidim da je biti Hrvat politički program. Biti pripadnik jedne nacije ne može biti politički program", kazala je u večerašnjem Pressingu Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomatije.

Hrvatski entitet?

Ja sam uvijek smatrala da ne smije biti tabu tema, da se može razgovarati o svemu. Kada otvoriš neku temu i kažeš da se može o tome razgovarati, ovdje to već izaziva velike kontraverze i reakcije. U današnjim uvjetima, ne smije se dozvoliti da Hrvati iz BiH ili bilo ko drugi budu taoci jedne stranke. Cijela ta pobuna je pobuna protiv stanja koje se de facto prilično uvriježilo. Ako ti ljudi budu ostavljeni kao taoci jedne stranke, tu nema pluralizma, niti mogućnosti“, kazala je Pusić. 

Istakla je da Hrvati nisu politički taoci Bošnjaka u BiH.

Ne vidim kako su Hrvati taoci Bošnjaka, s obzirom da biraju svoje predstavnike, ali trebaju biti aktivni da bi afirmirali svoje stavove i interese. Ja ponavljam, ne vidim da je biti Hrvat politički program. Biti pripadnik jedne nacije ne može biti politički program“, smatra Pusić i dodaje:

Sama činjenica da pripadam jednoj naciji me ne može politički do te mjere odrediti. Čini mi se da Bošnjaci već imaju tu slobodu. Jedina šansa koju BiH i Hrvati u BiH imaju ukoliko BiH napreduje ka članstvu u EU. To malo skida taj teret i okov etničnosti koji BiH drži u nekoj vrsti čeličnog zagrljaja“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.