Pusić: BiH je konfliktna tema u HDZ-u Hrvatske

Vijesti 05. dec 201820:36 > 21:18
PIXSELL/Tomislav Miletić

Jedan dio HDZ-a Bosne i Hercegovine zapravo, iz današnje perspektive, smatra da je Republika Srpska profitirala iz činjenice da je dobila taj veliki teritorij, dok su Hrvati i Bošnjaci zajedno u Federaciji BiH. Moje mišljenje je da je obrnuto, zaključila je hrvatska političarka, saborska zastupnica, publicistkinja i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić tokom gostovanja u Pressingu na N1.

Pusić je primjetila kako se lideri HDZ-a i SNSD-a, Dragan Čović i Milorad Dodik, osobno dobro slažu. Kako je kazala, određeni ljudi u HDZ-u na neki način zavide Srbima u bh. entitetu Republika Srpska koji “nemaju partnera” na tom djelu teritorija.

VEZANE VIJESTI

“Čović i Dodik se osobno vrlo dobro slažu i prepoznali su dodirne tačke i zajedništvo. Jedan dio HDZ-a Bosne i Hercegovine zapravo, iz današnje perspektive, smatra da je Republika Srpska profitirala iz činjenice da je dobila taj veliki teritorij, dok su Hrvati i Bošnjaci zajedno u Federaciji BiH. Moje mišljenje je da je obrnuto. U FBiH se može kreirati uspjeh koji će biti zanimljiv ljudima iz RS. Umjesto toga se ide na nešto što je bio model zaustavljanja rata, a ne građenja države. Mislim da ovo nije trenutak za ići natrag, treba ići naprijed u BiH”, ocijenila je ona.

Podsjetila je kako Hrvatska svo vrijeme aktivno pomaže Bosni i Hercegovini, ali to radi sa “figama u džepu”. Zaključila je kako bi dobro bilo za obje zemlje da Hrvatska počne BiH doživljavati kao partnera.

“Hrvatska katkad pomaže vrlo direktno i kroz naše napore je promijenjena politika Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. To je bila vrlo vrlo konkretna pomoć Hrvatske, a katkad to Hrvatska radi sa malo više fige u džepu. Rekla bih, smatrajući da je taj stav prema BiH više način da se koliko toliko smire nesuglasice i postigne mir unutar HDZ-a Hrvatske. Tema BiH je konfliktna tema u HDZ-u Hrvatske koji je suočen sa velikim brojem unutrašnjih sukoba. Ta se tema koristi da bi ova umjerenija struja umirila ovu radikalniju. Jedini efekt svega toga je smanjenje ugleda Hrvatske. Male zemlje mogu računati da će imati neki utjecaj ako susjedne zemlje smatraju da od njih mogu imati objektivnu korist i pomoć. Ako ne, same sebe osuđuju na marginu. Mislim da bi Hrvatska mogla pomoći više sebi i BiH tako da se postavi kao partner BiH”, rekla je na kraju Pusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram i UŽIVO na ovom linku.