Zečević za N1: Šta znači odluka NATO-a da odobri BiH aktiviranje MAP-a

Vijesti 06. dec 201808:17 > 08:23
N1

Berko Zečević, vojno-politički analitičar, objasnio je šta znači odluka NATO-a da odobri Bosni i Hercegovini aktiviranje MAP-a. Ovu odluku je okarakterisao kao važno, ali ne i historijskom.

Istakao je da zeleno svjetlo NATO-a za aktivaciju MAP-a za Bosnu i Hercegovinu znači demokratizaciju društva, te je dodao:

“Rad na ovom projektu znači pripremu za Evropsku uniju”.

Objasnio je da NATO od Bosne i Hercegovine očekuje miroljubivo rješavanje sporova, civilni nadzor nad Oružanim snagama, razvoj slobodnih institucija, podržavanje Euroatlantskog vijeća, promoviranje ekonomskih sloboda i socijalne pravde, uspostavljanje efikasne alijanse za dijeljenje troškova i koristi.

Smatra da Bosna i Hercegovina treba nastojati izvući maksimalne koristi na putu ka NATO savezu.

Za njega su resursi najozbiljniji resursi što znači sljedeće:

“Budžet za Oružane snage će se morati promijeniti”.

Vijeće minsitara je istakao kao odgovornim za implementaciju onoga što NATO očekuje od Bosne i Hercegovine.

Naglasio je sljedeće:

“Nećete više moći mati generala koji nema fakultet ili da pravnik govori o municji. Nećete moći nametnuti da jedan bagerista bude general”.

Zečević je za N1 ukazao da mogućnost aktivacije MAP-a znači mnogo za bosanskohercegovačko društvo, a suštini je to demokratizacija.

Kako je kazao, nije nužno da će pojedini političari promijeniti svoj poznati stav prema NATO-u, ali su već postignute promjene u sferi odbrane u smislu da su reorganizovane Oružane snage.

Značaj aktivacije MAP-a ne smatra historijskim.

“Ovaj sistem će izazvati buru kod nas i to je u redu. Iskristalisat će se stvari koje se inače ne mogu vidjeti. Ovo je važan korak, ali nije historijski”.

Kao medije je naveo ključnim da javnosti objasne integraciju Bosne i Hercegovine u NATO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.