Oštre kritike na račun SDA nakon izbora SNSD-ovih delegata u Dom naroda

Vijesti 06. dec 201808:36 > 08:38
N1

Nekoliko stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske optužilo je SDA da je pomogla SNSD-u da ova stranka ima četiri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Nikola Špirić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Mladen Bosić, pet je delegata iz Republike Srpske (RS) koji su jučer izabrani u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Špirić, Prodanović, Nović i Majkić su kandidati s liste poslanika SNSD-a, a Bosić na kandidatskoj listi SDS-a.

Iz SDP-a BiH naveli su da je “SDA omogućila SNSD-u potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH”.

“Predsjedništvo SDP BiH je konstatovalo još jedan kapitulacijski odnos SDA, koja je svojim glasovima podržala izbor SNSD-ovog delegata u Dom naroda Bosne i Hercegovine. Ovim činom je SDA odlučujuće utjecala da Milorad Dodik i SNSD ostvare potpunu kontrolu nad Parlamentom BiH. Ovakvo postupanje SDA, samo par sati nakon što je Dodik napustio izuzetno važan sastanak u Predsjedništvu BiH zbog neisticanja zastave entiteta RS, najočitije govori koliko je SDA posvećena brizi za državu Bosnu i Hercegovinu. Podrškom SNSD-u i Miloradu Dodiku SDA je izgubila svako pravo da bilo koga poziva na patriotizam. Dajući SNSD-u u ruke alat kojim će pokušati blokirati put BiH u NATO, SDA se nažalost jasno svrstala i direktno opredijelila za jačanje političke pozicije Milorada Dodika i SNSD-a”, poručili su iz SDP-a.

O svemu se jučer oglasio Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

“SDA kao provjerena filijala SNSD-a zajedno sa poniženim ostacima DNS-a izglasali jednoumlje u vidu četiri delegata SNSD-a u Domu naroda PSBiH. Respekt socijalistima”, poručio je Borenović.

Reagovao je i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

“Da ste vi sjeli sa Dodikom i tražili da se riješi pitanje bosanskog jezika, poboljša status povratnika, status Bošnjaka u institucijama RS-a, da se razgovara o zastavi u institucijama BiH, da ste bilo šta za narod bitno tražili, shvatio bih i podržao to što radite. Vi ste Dodiku dali apsolutnu kontrolu Doma naroda kroz Klub Srba radi nekih vama bitnih pozicija. Vjerovatno ćete dobiti i jedno ministarstvo u njegovoj Vladi. Zaštitnici svojih ličnih interesa i nikog drugog…”, poručio je Konaković.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a poslanici su se pojedinačno izjašnjavali o kandidatima sa osam lista, koje je ovjerila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.