Begić: SDA predala vlast u ruke Milorada Dodika

Vijesti 06. dec 201809:02 > 09:07
N1

Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, gostujući u programu N1 je kazao da je SDA zakonodavnu vlast jučer predala u ruke Milorada Dodika.

Begić je naglasio da je SDA zakonodavnu vlast jučer predala u ruke Milorada Dodika ali i da će se DF, njeni zastupnici boriti za vladavinu prava, za ustavnu i pravnu državu, za ono što jača institucije ove zemlje.

“Boriti ćemo se za vladavinu prava i na tomećemo istrajati u ove četiri godine. Naravno to zavisi od političkih okolnosti unutar zemlje. Ako se osvrnemo na jučerašnji dan ja ne znam nekad ni zašto ulaziti u sve ovo, ni čemu danas konstituirajuća sjednica ako vidite da smo jučer imali situaciju da je SDA isporučila zakonodavnu vlast Miloradu Dodiku i SNSD-u”, istakao je Begić.

Zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine naglasio je da ukoliko imamo u vidu način odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje su oba doma ravnopravna, gdje se upotrebom mehanizma entitetsko glasanje može zaustaviti apsolutno svaka odluka izgleda da u ovom momentu u Bosni i Hercegovini postoji samo jedna adresa koja može odlučivati o svemu to je SDSD.

Poražavajuće je to, kazao je Begić, da stranka koja sebe naziva državotvornom strankom napravi jedan takav potez i podrži političku partiju čiji predsjednik nakon smao nekoloiko dana u Predsjedništvu nastoji i svojim potpuno neprimjerenim ponašanjem ako ništa da našteti ugledu institucija uz otvorene najave na destrukciji u državi pa i raspisivanjem nekakvih referenduma.

“Imamo situaciju da SDA isporuči Dom naroda, delegate iz srpskog naroda u Domu naroda, njih četvero a time i kompletnu zakonodavnu vlast u ovoj zemlji u ruke jednog čovjeka”, kazao je.

Činjenica da ćemo imati koaliciju između SDA, SNSD-a i HDZ-a bit će teško, istakao je zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Još uvijek nisam imao vremena da sa kolegama o tome razgovaram. Danas ćemo se vidjeti i razmijeniti mišljenje oko te kompletne situacije. Sama činjenica da ćemo imati koaliciju između SDA, SNSD-a i HDZ-a, to su stari partneri, to su politike koje su podudarne govori da ćemo na jednoj strani imati BH blok koji je državni blok i antidržavni blok, savez budžetskih korisnika gdje će biti jako teško. Postavlja se pitanje šta je sljedeće što će se isporučiti onima koji ruše institucije ove zemlje. Mi smo tu da se suprostavimo takvoj politici”, potcrtao je Begić

Begić ističe da će ovaj saziv Parlamenta imati dva pola, na jednoj etničke stranke a na drugoj BH blok.

“Ovaj saziv Parlamenta će imati dva pola. Na jednoj etničke stranke koje sa etno nacionalnim politikama već trideset godina razaraju biće BiH. Od svih nivoa vlasti danas je državni nivo najslabiji i za to postoje konkretni razlozi. Pogledajte samo sastav institucija koje bi trebalo da budu čuvar ustavnog poretka, da su uz glasove tih i takvih partnera danas te institucije popunjene ljudima koji su sljepo odani ne principu vladavine prava, ne državi BiH nego svojim vođama. Sa drge je građanski blok se pogrešno predstavlja u javnosti. Pojedini lideri koji nas zovu u nekakve koalicije brane Boga od nas. Bog je naš i svačiji, ne treba niko Boga da brani od nas. Građansko ne ugrožava etničko. Ne može se ostvarivati etnička ravnopravnost na račun ravnopravosti građana ove zemlje”, zaključio je Begić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.