Dodik: Ako ne bude zastave, neće biti ni sjednica Predsjedništva BiH

Vijesti 06. dec 201812:25 > 12:27
N1

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon sastanaka sa Željko Cvijanović, predsjednicom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, u Banjaluci je poručio da ako ne bude istakuta zastava u prostorijama kolektivnog vodstva države, onda neće biti ni sjednica ove institucije.

Ponovio je ranije poznat stav da je zastavu Bosne i Hercegovine “nametnuo visoki predstavnik i da ona istovremeno predstavlja zastavu Federacije Bosne i Hercegovine”. Zatim je istakao:

“Suštinski to znači da ja kao član Predsjdništva iz Republike Srpske dolazim u prostorije gdje postoji zastava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Naprosto je to neodrživa praksa”.

Prema njegovim riječima, njegov zahtjev za isticanjem zastave ovog bosanskohercegovačkog entiteta je opisao sljedećim riječima:

“To sad govori da sam ja u pravu, čim je u pitanju da je to vrhunsko političko pitanje”.

Dodik je istakao da je Republika Srpska svoj međunarodnopravni status potvrdila sporazumom u Ženevi i da je Bosna i Hercegovina sastavljena iz dva ravnopravna entiteta. Također je ponovio i to da je “vrijeme tumačenje visokog predstavnika prošlo”.

Tvrdi da ne izbjegava sastanke, pa i onaj koji je jučer održan sa Vijećom sa implementacijom mira u Predsjedništvu. Ovaj stav je okarakterisao kao “principijalnim ponašanjem”, te je dodao:

“Vidjet ćemo može li zastava ili ne može. Ako ne bude zastave, neće biti ni sjednica Predsjedništva”.

Dodik je poručio i to da Republika Srpska želi biti aktivni sudionik politika koje se usvajaju i da je “prava vlast u Republici Srpskoj, a ne u Bosni i Hercegovini”.

Kako je kazao, ne spori zastavu Bosne i Hercegovine, ali da mora biti istaknuta i ona Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.