Krišto, Radmanović, Zvizdić i Nikšić predloženi za Kolegij Parlamenta BiH

Vijesti 06. dec 201812:28 > 12:32
N1

Novim poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su uručena uvjerenja o dodjeli mandata. Nakon davanja svečane izjave poslanika, uslijedit će izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nikola Lovrinović u ime Kluba HDZ-a BiH predložio je za predsjedavajuću ovog doma Borjanu Krišto. Snježana Novaković Bursać za drugog zamjenika predsjedavajućeg ovog doma predložila je Nebojšu Radmanovića dok je Adil Osmanović iz SDA predložio Denisa Zvizdića.

Saša Magazinović iz SDP-a predložio je Nermina Nikšića za prvog zamjenika Doma uz priloženih 15 zastupničkih potpisa.

Poslanici Socijaldemokratske partije BiH i Partije demokratskog progresa nisu preuzeli uvjerenja o dodjeli mandata od članova Centralne izborne komisije BiH, nakon čega su poslanici potpisali izjavu o prihvatanju mandata. Predstavnički dom PSBiH sastoji se od 42 člana, od kojih su 28 izabrani sa teritorije FBiH, a 14 iz RS-a.

Kako javljaju reporteri N1, pojedini zastupnici iz Republike Srpske, među kojima i članovi SNSD, na prvu sjednicu ušli su tek nakon što je okončano intoniranje himne BiH.

Centralna izborna komisija BiH je 6. novembra donijela Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Općih izbora 2018. godine, od kada je počeo teći rok od 30 dana za konstituiranje Predstavničkog doma državnog parlamena.

U skladu sa izbornim rezultatima, s prostora Federacije BiH u novom sazivu Predstavničkog doma, SDA će imati osam poslanika, stranke okupljene oko HDZ-a BiH pet, koliko će imati i SDP BiH. DF će imati tri poslanika, SBB BiH i Naša stranka po dva, dok će po jednog poslanika imati Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije – PDA i A-SDA.

Iz Republike Srpske u Predstavničkom domu državnog parlamenta bit će šest poslanika SNSD-a, tri poslanika SDS-liste, dva poslanika PDP-a, dok će po jednog poslanika imati DNS, Socijalistička partija i SDA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.