Dodik o NATO-u: Bosni je najbolje da vodi politiku neutralnosti

Vijesti 06. dec 201812:41 > 12:42
N1

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, se nakon sastanka u Banjaluci sa Željkom Cvijanović, predsjednicom Republike Srpske, osvrnuo i na odluku NATO-a da odobri Bosni i Hercegovini aktivaciju MAP-a. Dodik je ponovio svoj stav da je "Bosni najbolje da vodi politiku neutralnosti".

Za Dodika odluka NATO-a nije “završena priča” podsjetivši na konstataciju generalnog sekretara ovog vojnog saveza da od Bosne i Hercegovine zavisi konačna odluka po ovom pitanju.

Potom je istakao:

“Razumijem da je ovo u interesu druga dva naroda i to poštujem. Naravno da imamo različite stavove i različito iskustvo od rata. Stav Republike Srpske o NATO-u je autentičan i nije koordinisan s bilo kojeg nivoa”.

Prema njegovim riječima, u jeku najooštrijih političkih sukobljavanja između pozicije i opozicije u Repulbici Srpskoj, nije bilo podjela u vezi odnosa prema NATO-u. Dodik je pitao šta su države članice u okruženju dobile od članstva u NATO-u.

Naglasio je sljedeće:

“Vrijeme je konfrontiranja globalnih sila. Zato je Bosni najbolje da vodi politiku neutralnosti. Svaka vrsta svrstavanja bi bila pogrešna i za Srbe, i za Bošnjake i za Hrvate”.

Cvijanović je ukazala da će uskoro biti i održan sastanak kojem će prisustvovati svi relevantni akteri u Republici Srpskoj u vezi ovog vojnog saveza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.