Uništena avio bomba pronađena u mostarskom naselju Jasenica

Vijesti 06. dec 201813:02 > 13:06
FUCZ

Federalna Uprava Civilne Zaštite izvršila je danas opearaciju uništavanja avio bombe pronađene u mostarskom naselju Jasenica 1. decembra.

Timovi FUCZ danas su uspješno uništili avionsku bombu tešku 238 kilograma koja je pronađena 1. decembra u prigradskom naselju Jasenica, na lokaciji Urbanovo.

Bomba je transportovana jutros između 5 i 6 sati do mjesta Bijela, na magistralnoj cesti M-17 između Mostara i Jablanice, te je na tom lokalitetu i uništena.

“Djelujući prema ranije sačinjenom operativnom planu, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su, u planiranom roku, bombu transportovali van naseljenih mjesta te je uništili bez ikakvih posljedica kakve je ovo sredstvo moglo izazvati.

Radilo se o neeksplodiranoj avionskoj bombi AN M64A1 opšte namjene američke konstrukcije iz perioda Drugog svjetskog rata.

Federalna uprava civilne zaštite zahvaljuje se svim institucijama koje su pružile podršku operaciji, posebno službenicima Policijske uprave Mostar, PVJ Mostar, KUCZ Mostar i stanovnicima Grada Mostara na poštivanju sigurnosnih mjera čime su doprinijeli sigurnom i uspješnom izvršenju ovog složenog i opasnog zadatka”, saopšteno je iz Federalne Uprave Civilne Zaštite.