Zvizdić: Rano je govoriti o koalicijama

Vijesti 06. dec 201815:13 > 15:16
Anadolija

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji je stupio na dužnost današnjim izborom, mišljenja je da je još uvijek rano govoriti o definitivnim koalicijama na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da je još uvijek rano govoriti o definitivnim koalicijama na svim nivoima, ne samo na nivou BiH. Iako moram ponoviti, da lično želim da se Vijeće ministara što prije formira kako bi novo Vijeće ministara moglo nastaviti raditi na starim i važnim prioritetima, a to su evropske integracije, naše obaveze koje smo dobili poslije aktivacije MAP-a, dalji ekonomski razvoj BiH, jačanje vladavine prava i dalji razvoj regionalne saradnje”, poručio je Zvizdić.

On smatra da je prerano govoriti o tome kakve će većine biti formirane na svim nivoima vlasti u BiH.

“Nije samo dovoljno formiranje rukovodstva parlamenata da bismo već govorili o nekim čvrstim koalicijama. Očito je da se čekaju definitivne odluke Centralne izborne komisije. Čini mi se da je to u ovom trenutku start svih finalnih procesa koji treba da se dogode i svi očekujemo da se to desi što prije”, rekao je Zvizdić.

Mišljenja je da je najvažnije da te koalicije budu formirane na programskim principima.

“Ovdje govorimo o neophodnoj stabilnosti u BiH, a stabilnost privlači investicije, a investicije znače ekonomski prosperitet i otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Zvizdić.

Odgovarajući na pitanje o tome hoće li se povući sa pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u dosadašnjem mandatu, Zvizdić je rekao da se “neće povući jer te dvije fukcije, po Izbornom zakonu BiH, nisu u sukobu interesa”.

Poslanici u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potpisali su danas, na konstituirajućoj sjednici u Sarajevu, svečane izjave čime su preuzeli četverogodišnji mandat na koji su izabrani na općim izborima održanim 7. oktobra.

Nakon ovog čina, uslijedio je izbor predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

Na sjednici su izabrani i članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata izabranim poslanicima obavljeno je prije početka konstituirajuće sjednice.

U skladu s odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni poslanik kao privremeni predsjedavajući, što je danas bila Nada Mladina (SDP BiH).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami  UŽIVO na ovom linku.