Crnadak: U BiH stiglo 22.000 izbjeglica od kojih 4.000 traži pomoć

Vijesti 06. dec 201817:21 > 17:25
N1

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Milanu da se o bezbjednosti u BiH i regionu ne može govoriti bez spominjanja problema migracija.

“U BiH je ove godine stiglo 22.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, od kojih 4.000 trenutno traži humanitarnu pomoć, što stvara teške terete za kapacitete u BiH”, rekao je Crnadak, koji učestvuje na 25. sastanku Ministarskog savjeta OEBS-a.

Crnadak je rekao da je, zahvaljujući finansijskim sredstvima Evropske unije, većina migranata zbrinuta i smještena u objekte, ali da je potrebna dodatna pomoć i smještaj.

On je pozdravio napore italijanskog predsjedavanja OEBS-u da temu saradnje na rješavanju problema migranata u mediteranskom regionu stavi u fokus svog jednogodišnjeg predsjedanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je naglasio da Bosna i Hercegovina daje veliki značaj unapređenju saradnje sa susjedima, posebno na zajedničkom putu ka članstvu u EU i dodao da će BiH nastaviti dijalog i saradnju s OEBS-om i svim zemljama članicama.

U obraćanju ministrima spoljnih poslova zemalja članica OEBS-a, na plenarnom zasjedanju, Crnadak je istakao da je i ova godina u svijetu obilježena oružanim sukobima, političkim tenzijama, ekstremizmom, terorizmom, migracijama, cyber prijetnjama i organizovanim kriminalom koji narušavaju društveni i privredni napredak i razvoj, te da zbog toga, OEBS ima obavezu da i dalje bude važna platforma za rješavanje i raspravu o navedenim izazovima.

Crnadak će se sutra u Milanu susresti sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Harlemom Desirom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.