Ko su nove "face" u državnom Parlamentu

Vijesti 06. dec 201817:53 > 19:07
N1

Najveći broj državnih zastupnika od ranije su javnosti vrlo dobro poznata imena. Ili su obnašali istu funkciju u prethodnim mandatima, ili su bili dijelom izvršne vlasti, na državnom ili entitetskim nivoima. Dakle ministarske stolice su zamijenili zastupničkim. Brojni su i oni koji su entitetske parlamente zamijenili državnim. Izuzetno rijetki oni koji su prvi put na funkciji.

Među 42 pozicije i devet zastupnica. Jedna od njih Mirjana Marinković – Lepić. Prvi put u parlamentarnim klupama, jednako kao što je i Naša stranka kojoj pripada, prvi put dijelom ovog najvišeg zakonodavnog tijela. Ne krije uzbuđenje, a ni neke od prioriteta.

“Uspostava jednakosti svih građana Bosne i Hercegovine, na čitavoj njenoj teritoriji jer svjedoci smo da to prema Ustavu BiH nije slučaj i naravno poboljšanje položaja žena vidimo da i evo u ovom Parlamentu nije zavidan broj žena”, ističe Marinković – Lepić.

Mandat je ozvaničio i Mirsad Kukić – lider PDA i njen jedini predstavnik u ovoj instituciji. Federalnu zastupničku stolicu zamijenio je s državnom. Iako se neslavno razišao s SDA – nije propustio rukovanje s nekadašnjim stranačim kolegama. Javnosti je odveć poznat, no i danas je izbjegao govoriti ispred kamere.

U redu za fotografisanje za zvaničnu parlamentarnu stranicu i HDZ-ovac Predrag Kožul, državni zastupnik i u prošlom mandatu.

“Ja se nadam da će ovaj saziv Parlamenta BiH u svom radu biti uspješniji nego prethodni bez obzira što nas početna politička kriza, početni inputi, upućuju možda na nešto drugo”, kaže Kožul.

Naredne četiri godine u Bijeloj sali djelovat će i Nermin Nikšić. On je jedan od ukupno četiri izabrana predsjednika stranaka. Lider SDP-a od premijerske, federalne zastupničke stolice do Parlamenta BiH ima ove prioritete:

“U državnom Parlamentu se najviše sama država BiH, u odnosu prema našim međunarodnim obavezama. Sigurno da ćemo sve dati od sebe da u ovom periodu krenemo intenzivno na evropskom putu i euroatlantskih integracija”, poručuje Nikšić.

U hodnicima, u pauzi zasjedanja, srećemo Klub DF-a. Sva trojica zastupnika prvi put u državnom Parlamentu. Ključno pitanje o kojem brinu je odluka CIK-a o popuni Doma naroda Federacije BiH.

“Ukoliko se CIK odluči da ide na protivustavnu odluku, u smislu legalizacije etničkog čišćenja i priznavanja popisa iz 2013. godine, to će značiti besmislenost postojanja multietničkih stranaka kakva je DF, SDP i Naša stranka”, ocjenjuje Dženan Đonlagić, DF.

“Ja sam inače u životu optimista, iako mislim da neće biti jednostavno to, ali kada je u pitanju BiH mislim da moraju doći bolja vremena”, dodaje Vlatko Glavaš, DF.

U najbrojnijem klubu, Stranke demokratske akcije dosadašnji zastupnici, načelnici, ministri. Među njima i Šemsudin Dedić. Još aktuelni federalni ministar poljoprivrede koji će, kako kaže, s obzirom na ogroman problem nepostojanja ovog ministarstva na državnom nivou, snage usmjeriti u sljedeće prioritete:

“Sva ona pitanja koja se tiču vanjskotrgovinske razmjene, ispunjavanja uslova za izvoz naših proizvoda širom svijeta do onih problema organizacije svih službi, carinske, državne i granične službe, poboljšanje uslova tih ljudi”.

U parlamentarnim klupama je i dosadašnji gradonačelnik Doboja Obren Petrović, koji nije samo promijenio posao, nego i stranački dres. Vidno neraspoložen za razgovor s novinarima. A novinara je danas na prvoj sjednici novog saziva Parlamenta bilo gotovo koliko i zastupnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.