RSE: Ogromne plate i za one koji negiraju BiH

N1

Bosanskohercegovački političari najplaćeniji su u regiji. Od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, preko Vijeća ministara do državnog Parlamenta, ali i oni na nižim nivoima vlasti primaju plate iz budžeta koje su između dvije i tri hiljade eura. Situaciju u kojoj neki od njih, iako veoma dobro plaćeni, negiraju državu, rade protiv njenih i interesa građana, stručnjaci ocjenjuju licemjernom, bez političke kulture i odgovornosti.

Prema bazi podataka koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva, a koja se odnosi na imovinu bosanskohercegovačkih političara, prosječna plata članova Predsjedništva BiH je blizu tri hiljade eura. Prosječna plata ministara u Vijeću ministara je između dvije i dvije i po hiljade eura, a isto toliko primaju i državni zastupnici. Pored toga veliki broj njih dobija i naknade za odvojeni život koje su u prosjeku blizu 500 eura.

To što iz državnog budžeta inkasiraju ogromne plate neke od bh. političara ne sprječava da negiraju ili direktno rade protiv interesa Bosne i Hercegovine. Ovakvu situaciju politički analitičar Adnan Huskić ocjenjuje kao licemjernu.

“Ako se čitava ova priča o tim velikim platama, a istovremeno bavljenjem pitanjima koja negiraju ili urušavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne rade za interese države, to se vrlo jednostavno može podvesti i pod strategiju. Dakle, vi upravo na taj način, tako što ste dobro plaćeni, istovremeno ste i neko ko podriva i na taj način ispunjava jednu političku agendu, jedan politički cilj, kroz samo negiranje države”, kaže Huskić.

Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagrami UŽIVO na ovom linku.

CIN/Screenshot