BiH jedina zemlja Z. Balkana čiji izvještaj neće biti usvojen do kraja 2018.

Vijesti 07. dec 201807:34 > 07:37
N1

Izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu koji je izradila Evropska komisija, a koji je također razmatrao Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta, i pored usvojenih amandmana neće odmah biti poslan na razmaranje na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

Izvještaj o Bosni i Hercegovini će biti zaustavljen između Komiteta za vanjske poslove i plenarne sjednice Evropskog parlamenta na zahtjev stalnog izvjestioca za BiH Christiana Dan Prede.

“Gospodine predsjedavajući, od Vas tražim da se o ovom izvještaju i amadnmanima glasa na našem komitetu, ali da se ne šalje na plenarnu raspravu sve do onog trenutka kada bude formiran Zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i proširenje od strane vlasti u Bosni i Hercegovini”, kazao je Christian Dan Preda obraćajući se predsjedavajućem Davidu McAllisteru na sjednici Komiteta u Briselu.

Podsjetimo da je Zajednički parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruženje jedan od uslova koje je Bosna i Hercegovina morala ispuniti nakon potpisivanja SSP-a prije tri godine. Ovo je inače standardno parlamentarno tijelo koje čine predstavnici parlamenta zemlje kandidata i članovi Evropskog parlamenta.

Zajednički komitet nije uspostavljen jer su predstavnici pojedinih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini tražili da se uvede entitetsko i etničko predstavljanje, što je bilo neprihvatljivo evropskim institucijama.

“Ako se sistemski blokira rad jednog ovakvog standardnog tijela, kakvi će tek otpori nastupiti kada na dnevni red dođu puno značajnije reforme? BiH ne može stalno računati na spuštanje kriterija za napredovanje prema višim nivoima u postupku pridruživanja EU”, kazao je ranije ove godine šef delegacije EP za odnose sa BiH i Kosovom Tonino Picula.

Tako će Bosna i Hercegovina ostati jedina od zemalja Zapadnog Balkana čiji izvještaj neće biti usvojen do kraja kalendarske 2018. godine.

Napomenimo da se o izvještajima odnsno Rezolucijama Evropskog parlamenta o ostalim zemljama regiona u Briselu raspravljalo prije nekoliko dana.

Kada će i da li će ovaj Zajednički komitet biti uspostavljen zavisit će od brzine formiranja vlasti u BIH, ali i spremnosti naših političara da prevladaju unutrašnje nesporazume.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.