Kovačević: Pokušavaju nas predstaviti kao bazu ISIL-a

Vijesti 07. dec 201813:14 > 13:22
N1

Bosna i Hercegovina je nešto što postoji na papiru. Imamo suštinski okupiranu zemlju - poručio je Goran Kovačević, profesor na sarajevskom Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, tokom gostovanja u Newsroomu N1 televizije. Osvrnuo se i na odobrenje NATO-a da Bosna i Hercegovina aktivira MAP, na političku situaciju u državi i odnose sa Hrvatskom i Srbijom, kao i na dolazak migranata i izbjeglica.

Za NATO je kazao da “ima svoju strategiju i da državama članicama odgovara uspostave dominaciju u Bosni i Hercegovini u odnosu na Rusiju i druge moguće sigurnosne izazove”. Smatra da ako bi se pojavili novi akteri koji bi se suprotstavili ovom vojnom savezu, onda bi i on manje gledao na ispunjene uslove Bosne i Hercegovine za članstvo.

Upitan šta Bosna i Hercegovina može očekivati od članstva od NATO-a, odgovorio je:

“Postoje određene finansijske injekcije koje se mogu očekivati od NATO-a u odbrani i drugim aspektima. Ako političari budu dali unificrani stav ili se predstavnici tri etničke skupine dogovore, onda će put u NATO biti kraći. NATO treba povjerljivog partnera”.

 Ali, ne očekuje da postignu dogovor, osim ako ne uslijedi “pritisak izvana”. Prema njegovim riječima, domaćim političarima odgovara ovakvo stanje u kojem vladaju “sukobom, a samo im NATO može izbiti tu kartu”. Zatim je dodao:

“Tada bi političari morali da rade, a to je nešto što im ne odgovara. Bosna i Hercegovina je nešto što postoji na papiru. Imamo suštinski okupiranu zemlju. Imamo dvije politike, personificirane u Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, koje su namjesnici politika Beograda i Zagreba. Uvijek se vratim na posljednju komunističku rečenicu u himni koja kaže: ‘Proklet bio izdajica svoje domovine’. I tu je suština. Mi nemamo svoj nacionalni identitet kao Bosanaca i Hercegovaca”.

U razgovoru za N1 je Stranku demokratske akcije okarakterisao kao “domaću strukturu koja želi ući u koaliciju sa strankama koje su namjesnici okupacionih politika”. Za Dodika je kazao da je “jedini govori što misle druge nacionalne vođe kojima odgovara status kvo”.

Odnosi sa Hrvatskom i Srbijom

Kovačević je potom komentarisao odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske rekavši:

“Ključni problem sa Hrvatskom je što iskrivljuje sliku o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Pokušavaju nas predstaviti kao bazu ISIL-a. U tome im pomažu i domaći izdajnici. Stav Hrvatske je da vodi elitnu politiku u odnosu na druge dvije države. Ne postoji hrvatsko pitanje, već postoji neriješeno pitanje statusa pojedinih ljudi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici”.

Dotakao se i negiranja genocida u Srebrenici naglasivši da je “Srbija uspjela stvoriti sliku o sebi da nije učinila genocid”.

Dolazak mingranata i izbjeglica “organizovan”

Smatra da su “migranti zatekli Bosnu i Hercegovinu i da su nastavak okupacijske politike”. Ovu konstataciju je objasnio sljedećim riječima:

“Migranti su u saradnji sa Republikom Srpskom dovođeni u dijelove gdje dominantno žive Bošnjaci. Govori se da su neki od njih pripadnici ISIL-a. Niko nije dokazao da nisu”.

Saglasan je s mišljenjem da je njihov dolazak organizovan i ukazao je da postoji teorija prema kojoj bi Balkan mogao biti sljedeće žarište poslije Sirije.

Šetaju li ubice policajca sarajevskim ulicama?

U konačnici se osvrnuo i ubistvo sarajevskih policajaca, Davora Vujinovića i Adisa Šehovića. Između ostalog, naveo je da je “nevjerovatno” da se dan poslije ubistva uhapsio veliki broj osoba koje su bile poznate policiji, a da se do tada niko nije hapsio.

Kako je kazao za N1, nije isključena mogućnost da se ubice policajaca šetaju sarajevskim ulicama. Razloge za narušenu sigurnosnu situaciju vidi u menadžmentima sigurnosnih službi u kojima rade “podobni” čija je svrha da “štite pripadnike svojih partija i sve ostalo guraju pod tepih”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.