Prioritet svih prioriteta za Evropsku uniju

Vijesti 07. dec 201816:32 > 18:59
N1

Imamo dobre zakone, institucije i strategije, ali korupcija se iz godine u godinu povećava. Upozoravaju tako iz Agencije za prevenciju korupcije Bosne i Hercegovine. Kažu da ne mogu sami, te traže pomoć vlasti. Još oštriji su ambasadori zapadnih zemalja, koji su upozorili bh. političare da pod hitno poduzmu antikorupcijske mjere, ukoliko žele napredak na putu prema Evropskoj uniji.

Od vrha do dna – toliko je korupcija prisutna u Bosni i Hercegovini, upozoravaju domaće i međunarodne institucije. U posljednje četiri godine Agencija za prevenciju korupcije zaprimila je više od 46 prijava, u prvih šest mjeseci ove godine čak 67. Direktor Agencije priznaje da nemaju dovoljno resursa niti mogu sami da povedu sveopštu borbu protiv svih onih koji su korumpirani.

“Agencija sa vrlo ograničenim nadležnostima i sa minimalnim brojem zaposlenih ne može se sama suprotstaviti ovako ozbiljnom problemu. Potrebna nam je pomoć, koja je do sada stizala samo deklarativno”, ističe Hasim Šabotić.

Agencija je u Planu borbe protiv korupcije sama navela sistemske slabosti.

 – Nedovoljna angažovanost subjekata sprovođenja;
 – Nedostatak finansijskih i drugih resursa;
 – Nedostatak sistematičnosti i koordinacije.

Da će antikoripcijske mjere morati biti prvi prioritet bh. vlasti, upozorio je specijalni predstavnik Evropske unije, Lars-Gunnar Wigemark. U OSCE-u su kao odgovorne prozvali političke lidere.

“Da će BiH morati ispuniti uslove koji će biti navedeni u mišljenju Komisije, a koje nam predstoji naredne godine. Borba protiv korupcije će, zajedno sa vladavinom prava, morati biti prioritet ove zemlje”, tvrdi Wigemark.

“I ne može se ništa uraditi, bez obzira na dobro zakonodavstvo, ukoliko se ne uključe lideri svojim primjerom, i ukoliko ne uključe građani da prijave slučajeve korupcije”, navodi Bruce Berton, OSCE.

I ambasadori zapadnih zemalja ujedinjeni u apelu.

“SAD pozivaju vlasti u BiH da prestanu sa odugovlačenjem, da preduzmu konkretne korake u borbi sa korupcijom i da preuzmu odgovornost za budućnost ove zemlje i građana”, poručuje Ellen J. Germain, zamjenica američke ambasadorice.

“Izabrani političari trebaju voditi reforme koje održavaju potrebe i prioritete građana”, dodaje Matthew Field, ambasador Velike Britanije.

A šta kažu građani – ko je korumpiran u Bosni i Hercegovini?

– Bolje je pitanje ko nije, ako mislite na ove što rukovode našom zemljom?

– Vjerovatno ima, ali je ja kao student nisam primijetio još. (Znači, na fakultetima nema korupcije?) Ja je nisam primijetio.

– Mislim da smo korumpirana zemlja, iskreno.

Prethodni saziv državnog Parlameta nije završio posao u vezi sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Nije formiran Nezavisni odbor, niti je uspostavljen mehanizam nadzora imovinskih kartona nositelja javnih funkcija. U Federaciji BiH se entitetski zakon, kažu u Transparency Internationalu, i ne provodi, te je sukob interesa, u praksi, moguć bez pravnih posljedica.

Osim politike, u borbi protiv korupcije posustalo je i pravosuđe, stav je Transparencyija.

“Prije svega mislim na institucije pravosuđa, koje se suočavaju sa korupcijom u svojim redovima, a koje sve slabije i sve manje efikasno procesuiraju slučajeve korupcije, posebo one krupne slučajeve, za koje svi čekamo da budu procesuirani“, ističe Ivana Korajlić, TI BiH.

Osim brojnim antikoruptivnih zakona i institucija, Bosna i Hercegovina ima i Strategiju, kojom je zacrtala kako bi naša zemlja trebala izgledati.

“Prepoznata po uvjerljivim naporima i rezultatima u borbi protiv korupcije, višem stepenu vladavine prava i povećanom povjerenju građana u institucije vlasti”, stoji, između ostalog, u Strategiji.

A rok do kojeg BiH treba postati zemlja koja je upravo opisana ističe 2019. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.