Direktor kompanije Bema neprimjereno o trudnicama (VIDEO)

Vijesti 07. dec 201817:09 > 17:17
Screenshot

Tehnički direktor fabrike obuće Bema iz Banjaluke Marinko Umičević, dojučerašnjii savjetnik za privredu Predsjednika RS oštro je kritikovao sistem trudničkih i porodiljskih bolovanja u RS.

Njegova retorika zaprepastila je korisnike društvenih mreža, jer se neprimjereno ii uvredlljivo obratio porodiljama i trudnicama.

U emisiji Stav Tv K3 8.11. je između ostalog rekao:

Da li ti doktori koji su porodična medicina, koji daju ta bolovanja, ali su gori ovi specijalisti. Ginekolozi su najgori doktori. U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60% posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice, teže kući skuhati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Znači ne radi 9 mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100% ali opet u netu, što bi ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika.

Umičević kaže da je u Bemi u Banjaluci, nažalost 60 % radnika osnovna škola, ali:

Ona nije glupa, ona živi van Banjaluke… Imam radnike sa osam opština, odmah ona veže drugo dijete, znači nije radila 9 mjeseci, nije radila godinu dana, odmah veže drugo dijete, odmah čuva trudnoću, znači opet 9 mjeseci, godinu. Imam jedno 7 žena koje treće dijete odmah vežu. Neka djece, hvala Bogu, što kažu mašala, ali ne mogu to fabrike platiti.

Ovakav istup naišao je na osudu javnosti, no za sada nema rekacija iz institucija, poput Gender Centra Vlade RS i sličnih.

Spornu situaciju pogledajte od 9:27 minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.