Mjesec dana veselja i slavlja u Zimskom gradu

Vijesti 08. dec 201816:11 > 20:27
N1

U Tuzli je sinoć svečano otvoren Zimski grad sa brojnim sadržajima. Koncerti, predstave, stand up komičari, nastupi kulturno umjetničkih društava, podjela paketića i bogata gastronomska ponuda hrane i kuhanog vina, samo su dio onog što građane Tuzle čeka naredni mjesec dana. Zimski grad organizovala su Udruženja Magic Factory, Life style i Venus Amica i Grad Tuzla.

Barokna zgrada i fontana u svečanom ruhu. Okićeni grad, šarene lampice, blještavilo prazničnih ukrasa, miris blagdanskih kolača, cimeta i vina, stvorili su poseban ugođaj za građane svih generacija.

Posjetitetelji imaju priliku degustirati domaća slana jela i slastice, ali i neka koja nisu dio bh. kuhinje.

“Kuhana jela, grah, čorbanac, podvarak. Domaće rakije, višnja, domaće kuhano vino, piva, normalno”, nabraja Slađan Divković, Pivnica „Boris“ Tuzla.

“Radimo Raclette talijansko švicarsko jelo, da probamo. Radimo donat krofne, naše krofne, panaa cotta, keksiće, praline čokoladne i još mnoga talijanska jela”, dodaje Ranko Salihović, slastičarna „La Cremeria Veneziana“ Tuzla.

Organizatori su se potrudili napraviti predpraznični ambijent u srcu Tuzle, te zanimljivu zimsku turističku ponudu grada soli sa ciljem da to postane tradicija.

“Cilj je napraviti jedan zanimljiv ugođaj onima koji žive u našem kantonu i našem gradu i svima koji žele posjetiti Tuzlu kao turističko mjesto. Imamo ljeti Panonska jezera koja su napravila bum i proteklih 15 godina funkcionišu na najboljem nivou i sada je cilj oživjeti zimski dio Tuzle“, kaže Boris Balta, Organizacijski tim.

Povijesna jezgra Tuzle uglavnom je zimi bila bez ikakvih aktivnosti, ali Zimski grad sada daje drugu sliku.

“Ovo što će se dešavati ovdje naredni mjesec dana će u našem gradu stvoriti pozitivnu enregiju i pozitivnu atmosferu. Mislim da sa svim sadržajima koje ovdje imamo, mislim da ćemo razbiti tu zimsku depresiju i dovesti pozitivnu energiju u naš grad”, ističe Edin Jahić, Turistička zajednica TK.

“Onako lijepo smo uredili i okitili grad. Onda su uskočili poduzetnici sa ovim kućicama. Onda ide katolički Božić, Nova Godina, pravoslavni Božić. Trebamo te dane što bolje zajednički proslaviti i skratiti dugu hladnu zimu”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

U Zimskom gradu nastupit će Jasmin Stavros, Goca Tržan, Lena Kovačević. Amel Ćurić, Crvena Jabuka, te nekoliko lokalnih bendova. U 2019. godinu Tuzlaci će ući uz grupu Plavi orkestar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.