"Što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika"

Vijesti 08. dec 201818:04 > 18:15
N1

Tehnički direktor fabrike obuće Bema iz Banjaluke Marinko Umičević, dojučerašnjii savjetnik za privredu predsjednika Republike Srpske, oštro je kritikovao sistem trudničkih i porodiljskih bolovanja u ovom bh. entitetu. Njegova retorika zaprepastila je korisnike društvenih mreža, jer se neprimjereno i uvredljivo obratio porodiljama i trudnicama. Iz udruženja stižu osude, te poziv državi da pored privrednika, snažnije zaštite i trudnice.

“U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60 posto posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice…teže kući skuhati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Znači ne radi devet mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100 posto, ali opet u netu, što bih ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika”, kazao je nedavno Umičević i nastavio:

“Odmah ona veže drugo dijete, znači nije radila devet mjeseci, nije radila godinu dana, odmah veže drugo dijete, odmah čuva trudnoću, znači opet devet mjeseci, godinu. Imam jedno sedam žena koje treće dijete odmah vežu. Neka djece, hvala Bogu, što kažu mašala, ali ne mogu to fabrike platiti”.

Tehnički direktor jedne od najvećih fabrika u Banjaluci, obrušio se na doktore koji ženama otvaraju bolovanja zbog čuvanja trudnoće. Marinko Umičević u jednoj tv emisiji kritikovao je i sistem porodiljskih nakanda, tvrdeći da privreda ne može podnijeti sva porodiljska bolovanja.

Najviše reakcija, burnih i osuđujućih stiže sa društvenih mreža.

No, i pojedina udruženja uključena u akciju 16 dana aktivizma smatraju da je ovakva izjava neprimjerena, ponižavajuća i seksistička.

“Gdinu Marinku Umičeviću nažalost to nije prva sekstička izjava u vezi žena, često je sa nepoštovanjem govorio o ženama, tako se ovdje osvrnuo i na trudnice. Mislim da bi se ovdje i Gender centar Vlade RS trebao oglasiti, osuditi seksistički i pežorativni odnos prema trudnicama”, zaključila je Lana Jajčević, Udruženje žena.

Dok se u Udruženim ženama bave destigmatizacijom žena žrtava rodnog nasilja, u Udruženju roditelja sa četvotro i više djece na Ustavnom sudu se bore protiv diskriminacije majki i djece.

Svi zajedno sa institucijama, dodao je Jovan Radovanović, treba da zaštitimo trudnice i višečlane porodice.

“Nažalost susretali smo se i prošlih godina našeg rada sa sličnim situacijama, pa čak da poslodavci pitaju planira li žena da rađa”, otkrio je Radovanović.

Tu treba država da se jače angažuje, da zaštiti žene, da ona slobodno može reći da hoće da rađa, da želi djecu.

Iz Gender centra Vlade Republike Srpske na upite o istupu Marinka Umičevića nisu odgovorili. Ni sam Umičević nije dodatno obrazlagao svoj stav.

Zato je statistika neumoljiva, i govori da u Republici Srpskoj živi mnogo više staraca, nego djece.

Prema prošlogodišnjim podacima Zavoda za statistiku, u RS živi blizu 530.000 osoba starosti iznad 60 godina, dok je djece do 14 godina bilo blizu 156.000.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook |Instagrami UŽIVO na ovom linku.