Džaferović za N1: Ni Dodik, niti bilo ko neće uspjeti narušiti zakone BiH

Vijesti 09. dec 201810:12 > 10:17
N1

Unatoč svim turbulencjama i problemima koje imamo od trenutka kada smo dali svečanu izjavu, ja sam uvjeren da će ovo Predsjedništvo na kraju profunkcionisati, kazao je u intervjuu za N1 Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Džaferović je kazao da mu nije drago zbog postupka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika na sjednici sa ambasadorima PIC-a.

Nije mi drago što se ovo dešavalo od strane Dodika, to su pokušaji da se povrijede zakoni ove zemlje. Zakoni ove zemlje nikada neće biti povrijeđeni, ja ću se za to pobrinuti. Postoje institucije sistema zadužene za to. Ja se nadam da će stvari ipak profunkcionirati jer je to jedini mogući put i način kako da vodimo ovu zemlju prema EU i NATO savezu“, kazao je Džaferović i dodao:

Gospodin Dodik nije uspio u nakani da se ponovo povrijedi zakon BiH. Povrijeđen je prilikom predaje akreditivnih pisama ambasadora Srbije. Ova zastava simoblizira cijelu BiH. Ako mene pitate, ja ću vam kazati da je ovim gestom iskazao nepoštovanje prema instituciji i to nije dobro, ni za njega. Ja sam se nadao da ćemo mi konačno pristupiti svom poslu“.

Da li je bilo reakcije ambasadora PIC-a?

Nije bilo nekih posebnih komentara, osim izražavanja žaljenja zbog tog čina. Ono što je jako bitno i važno jeste da smo Komšić i ja zahtijevali od službi da vode računa strogo o primjeni zakon. Ovo nije sukob na relaciji Komšić-Dodik ili Džaferović-Dodik, nego na relaciji Dodik – zakon“, dodaje Džaferović.

On razumijeva Dejton onako kako on misli da je Dejton, želi da promjeni karakter Dejtonskog sporazuma. Ako sumnjam da bi moglo biti nešto dublje iza tih gesti, onda je to to. Odmah želim da poručim da se to neće dogoditi. Kapacitet institucija neće biti urušen“, istakao je Džaferović.

Džaferović je kazao da su svaki izbori nova prilika za jednu zemlju.

Svaki novi izbori su prilika za svaku zemlju, pa i za BiH. Ovo je prilika da BiH iskorači na putu ekonomskih i društvenih reformi. Napravljene su pretpostavke i uvjeti da BiH krene još snažnije. Gospodin Dodik neće uspjeti u pokušaju da naruši postignuti nivo reformi, niti zakon. Ne samo on, nego bilo ko“, istakao je Džaferović.

Također, dodao je da se zakoni zemlje moraju poštovati kao temelj za vladavinu prava.

Ne počinje svijet s nama niti funkcionisanje ove institucije s nama trojicom. Moramo poštovati zakone ove zemlje koji su doneseni, to je temelj vladavine prava“.

Mi imamo svoj NATO put, Srbija niti smije, niti može, niti će utjecati na NATO put BiH bez obzira koliko se neki trudili da taj put povežu“, ističe Džaferović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.