Kukić za N1: EU će morati biti puno jasnija prema Hrvatskoj

Vijesti 09. dec 201812:48 > 12:54
N1

Uoči sutrašnje sjednice Vijeća za vanjske poslove Evropske unije koja će još jednom na dnevnom redu imati region Zapadnog Balkana, a posebno Bosnu i Hercegovinu zbog posljednjih dešavanja iz Hrvatske stiže najava kako ova zemlja neće prestati sa potenciranjem teme Bosne i Hercegovine u evropskim institucijama. Akademik Slavo Kukić je za N1 komentarisao ove navode.

Odgovarajući na pismo bivših visokih predstavnika u našoj zemlji, hrvatski premijer Andrej Plenković poručuje kako će tako biti sve dok je on na čelu hrvatske Vlade. Predstavnici akademske zajednice u Bosni i Hercegovini smatraju da je ovo pogrešna politika koju hrvatski HDZ i vodstvo ove zemlje vode isključivo zarad interesa jedne političke stranke, a ne hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Na putu reafimacije politike i političke filozofije koja ju je kad je u pitanju Bosna i Hercegovina karakaterizirala u prvoj polovici devedesetih godina. Nevjerojatno je da je Evropska unija prema tome na izvjestan način benevolentna, bez obzira što je ministarsko vijeće već jednom ignoriralo Plenkovićeve zahtjeve. Ali ako se gleda u podkontekstu posljednjih priopćenja tamo se navodi da se mora obratiti pažnja na konstitutivnost naroda itd. Nevjerojatno je jer to dio jednog paketa da tako kažem koji je anti-evropski, koji nije dio vrijednosti zemalja Evropske unije“, kaže Kukić.

Kukić dodaje da će Evropska unija, ako Hrvatska ne odustane od ovakvih ideja morat biti jasnija u stavovima prema zvaničnom Zagrebu.

Postavlja se pitanje otkud takva politika Plenkoviću? Je li to naprosto dio svjesne orijentancije na afirmaciju temeljnih Tuđmanovih ideja ili je hrvatsku politiku počeo oblikovati HDZ BiH i Dragan Čović osobno? Ja mislim da tu ima svega, da je naprosto čitav hrvatski vrh u ovom momentu u nekakvom stanju lutanja. Kao što ste vidjeli na njihovu odlučnost da se miješaju u unutrašnje stvari druge zemlje ne utječau čak ni otvorena pisma bivših visokih predstavnika koje je vrlo snažna poruka za evropsku administraciju u Briselu sasvim izvjesno. Ne utječu ni druga upozorenja i po onome što ja sudim Evropska unija će morati prema Hrvatskoj biti puno jasnija nego što je bila do sada“, zaključuje Kukić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.