Lavić: Fabricirali su niz lažnih i nepotrebnih tema

Vijesti 09. dec 201813:02 > 13:11
N1

"U zadnjih deset godina u Evropskoj kulturnoj, diplomatskoj i političkoj povijesti nije se desio ovakav način postupanja i odnošenja prema Bosni i Hercegovini kakav danas rade predstavnici HDZ-a Hrvatske i njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu", kazao je za N1 profesor Senadin Lavić.

U zadnjih deset godina u Evropskoj kulturnoj, diplomatskoj i političkoj povijesti nije se desio ovakav način postupanja i odnošenja prema Bosni i Hercegovini kakav danas rade predstavnici HDZ-a Hrvatske i njihovi predstavnici u Evropskom parlamentu. Taj način odnosa prema Bosni i Hercegovini pokazuje da većina ljudi iz hrvatske HDZ politike nije svjesna presuda za UZP i nije svjesna kuda je vodila Tuđmanova politika u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će evropske institucije smoći snage da zaustave ovaj neprirodni i nemoralni diplomatski atak na Bosnu i Hercegovinu koji već dugo traje i ima unutar sebe vrlo sporne humanističke, moralne evropske intencije i ne mogu da povjerujem da unutar evropskih diplomatskih krugova to nije primjećeno i kao što smo te već vidjeli na jedan način Evropa nije sankcionirala“, ističe Lavić.

Lavić napominje da je ovakvo djelovanje Hrvatske dijelom uzrokovano i unutrašnjopolitičkom situacijom u susjednoj zemlji.

Očito je da hrvatska politika na čelu sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i gospodinom Plenkovićem pokušava neke svoje velike unutarnje probleme, migracijske tokove koji su zahvatili Hrvatsku, finansijske probleme zaustaviti na jedan drugi način tako što će razviti problem Bosne i Hercegovine, pitanje izbora gospodina Željka Komšića, ugroženosti Hrvata i itd. Mislim da su oni fabricirali niz lažnih i nepotrebnih tema i da će to vrlo brzo biti zaustavljeno“, kaže Lavić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.