Kasumovićev ultimatum Cestama FBiH

N1

Radovi na tunelu Vranduk. Saobraćajne gužve u 14 mjesnih zajednica od Nemile od Zenice. Mještani nezadovoljni.

“Ovdje je još područna škola, učenici izlaze, nisu urađeni trotoari, širina kolovozne trake. Više ovda ne idu obični kamioni, idu vagoni, tako da djeca skaču isto zečevi ispred toga”, priča nam jedan mještanin.

“Okuke su, ima dole jedan dio gdje je pravac. On se odozdo zaleti, dođe na okuku gdje je koče sa šleperima, misle da je to sve ravno, stvarno nisu ništa poduzeli po tom pitanju”, dodaje drugi.

Nezadovoljna je i gradska vlast, od izvođača radova preduzeća “Ceste FBiH” traže da do sredine decembra riješe problem. Ukoliko se to ne desi, poručuju, blokiraće rekonsturkciju tunela.

“Grad Zenica se zadužio 50 miliona KM za glavnu gradsku magistralu i kružne tokove. Mi taj kredit vraćamo. Već su šleperi, koje su oni gurnuli u Grad, bespotrebno, uništili dosta te magistrale. To mora neko da plati”, tvrdi gradonačelnik Fuad Kasumović.

Iz JP Ceste FBiH kažu prikupili su svu potrebnu dokumentaciju, ali su u kontaktu sa gradskom upravom i građanima trebali ranije komunicirati.

“Navodim da je snimljeno nulto stanje, i stanje cesta na koje smo preusmjerili promet sa naše strane, od strane naših inženjera, i to stanje neće biti lošije kada se mi povućemo sa ovog projekta”, kažu u Cestama FBiH.

Saobraćaj od Zenice ka Nemili odvija se magistralnim putem, na regionalni put preusmjerena su vozila koja idu od Nemile ka Zenici.

Rok za rekonstrukciju tunela i mosta je 18 mjeseci. Dva mjeseca su prošla u pripremnim radovima.

Više detalja ima Aleksandra Tolj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.