Upoznajte sljedbenike Hare Krishne u BiH

Vijesti 09. dec 201819:19 > 19:35
N1

Priča o multivjerskoj prirodi Bosne i Hercegovine ne počinje i ne završava sa abrahamskim religijama - islamom, kršćanstvom, judaizmom. Mnoštvo vjerskih zajednica ostaje zasjenjeno, zbog male brojnosti njihovih sljedbenika i manje poznatih praksi i učenja. Zanimljive priče, historija i obredi. Jedna od takvih manjinskih vjerskih zajednica u BiH je i Društvo za svjesnost Krishne.

“O, bože, o božija energijo, uključite me u vašu službu.” Tako se može prevesti poznata matra sljedbenika Krishne.

Igor Jakovljević postaje dijelom zajednice prije 17 godina i tada, kaže, pronalazi sebe, u putu Krishne.

“Moje duhovno ime Ište Dev Gora Das. Sreo sam se sa svjesnošću Kirishne, tako što sam od članova dobio neke knjige koje sam pročitao, to me je zaintresovalo, pa sam se odlučio posjetiti neki od programa, i počeo sam da praktikujem”, priča Jakovljevići nastavlja:

“Definitivno je to bio miks nekih stvari – znatiželja, pritisak mladalačkog života kojim nisam bio zadovoljan… Kada sam naišao na to znanje, dobio sam puno odgovora koje sam tražio – ako smo vječni, odakle dolazimo, da li smo nastajali, oduvijek postojali”.

Kako je živjeti u Bosni i Hercegovini kao sljedbenik Krishne?

“Ovaj čist je jako čist i lijep, mi praktikujemo duhovnost, vegetarijanci smo, ne pijemo, ne pravimo grešne aktivnosti, ne vidim razlog da to nekome smeta. Moja porodica nema ništa protiv svega toga”, otkriva Jakovljević.

Monasi u zajednici odrekli su se svjetovnog života. Celibat simbolizira i njihova narandžasta odora. U hramu živi samo jedan monah.

“Prije ih je bilo više. Neki su pogođeni sa stanjem u BiH, tako da dosta naših članova odlazi u inostranstvo, tako i monasi”, kaže Alma Bartula, Amala Prima Devi Dasi, glasnogovornica Društva za svjesnost Krishne u BiH.

Sljedbenike koji su se odlučili za porodični život prepoznat ćete po bijeloj odjeći. Ljudsko tijelo je za njih hram. Hram, posvećen Krishni. Zato se ukrašava simbolom na licu – tilakom, iscranim posebom glinom svete rijeke Gange. Cijeli ritual pun je simbolike.

“Tačno i decidno Krishna daje uputstva kako želi da ga se obožava. Krishna je osoba i kaže – ja sam osoba, kao i vi, imate najdraži cvijet, boju, pa tako i bog ima ono što voli i želi da mu se ponudi, pa tako nudimo cvijeće, mirisne štapiće, lampice umočene u pročišćeni maslac, koji Krisna voli. Sve to nudimo u procesu obožavanja, i kada to ponudimo, smatra se pročišćenim, odnosno, nema nikakvih karmičkih posljedica”, tvrdi Bartula.

A prinosi se i hrana. Nakon što se ponudi Krishni, i sljedbenici će je jesti. To je završnica kolektivnog obreda.

Praksa je ovo koja je na prostore Bosne i Hercegovine sa prvim misionarima došla ‘70-ih godina prošlog vijeka. Zajednica se organizuje od ‘88. godine, a zvanična registracija uslijedila je 2003. godine. Procjenjuje se da je u BiH trenutko blizu 500 sljedbenika Krishne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.