Šta donosi Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH?

Vijesti 10. dec 201814:01 > 14:03
N1

Ove sedmice, tačnije u srijedu, na dnevnom redu Sabora Hrvatske među ostalim tačkama nalazi se i ažurirani Prijedlog deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i evropskom putu BiH.

Odbor za zakonodavstvo Hrvatskoga sabora na 81. sjednici održanoj 10. decembra 2018. godine, raspravljao je o Prijedlogu deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavio Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je prihvatio donošenje Prijedlog deklaracije a na njezin tekst Odbor nema primjedaba. Za izvjestitelja na sjednici Hrvatskog sabora Odbor je odredio Mariju Jelkovac, predsjednicu Odbora za zakonodavstvo.

U Prijedlogu deklaracije  se navodi da je za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno je da svi njeni konstitutivni narodi i građani budu ravnopravni, da u nju imaju puno povjerenje i vjeruju u njenu budućnost.

“Hrvatski sabor izražava nadu da će proces nužnih izmjena izbornog zakonodavstva koje će osigurati legitimnu i proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i svih građana biti značajno ubrzan. Otvaranje iskrenog i intenzivnog dijaloga s ciljem postizanja konsenzusa među legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda i svih građana BiH stvorit će i uvjete za primjenu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci”, stoji u Prijedlogu deklaracije.

Kako navode, Hrvatski sabor očekuje rasvjetljavanje svih dosad nerazriješenih slučajeva ubojstava Hrvata u BiH, od povratnika do najviših dužnosnika, te učinkovito procesuiranje ratnih zločina uz potpuno jednak tretman pripadnika svih naroda i uklanjanje bilo kakvih političkih konotacija takvih slučajeva, što uključuje i tretman svih ratnih operacija uz puno uvažavanje međudržavnih sporazuma na kojima su bile pravno utemeljene, te potiče jačanje suradnje nadležnih institucija RH i BiH.

U Prijedlogu se navodi da Hrvatski sabor očekuje da u ime Republike Hrvatske nastave zagovarati i podržavati žurne promjene koje će osigurati jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih građana Bosne i Hercegovine.

Integralni Prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH.

O svemu se oglasila saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je danas poručila kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutrašnje stvari susjedne zemlje.

“Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika”, poručila je Pusić na marginama konferencije Visoke škole međunarodnih odnosa Daga Hammarskjolda posvećenoj 70. godišnje Deklaracije UN-a o ljudskim pravima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.