Deklaracija o položaju Hrvata u BiH uzburkava strasti između dvije zemlje

Vijesti 10. dec 201818:25 > 18:30
N1

A nakon što je prije tri sedmice inicirala raspravu o BiH u Briselu, u srijedu će o našoj zemlji biti riječi i u hrvatskom Saboru. Konkretnije, pred saborskim zastupnicima naći će se Deklaracija o položaju Hrvata u BiH. Dok dio tamošnje političke javnosti tvrdi da je to neophodno kako bi se poslala jasna poruka da Hrvati u BiH nisu ravnopravni i da se to mora mijenjati.

S druge strane, dio bh. političke javnosti tvrdi kako je ovo nedopušteno, neprimjereno, ne samo političko, nego i obavještajno miješanje susjedne zemlje u ovdašnja unutršnja pitanja.

Prijedlog Deklaracije, između ostalog, podrazumijeva:

– nadu da će proces izmjena Izbornog zakona koji će osigurati legitimnu i proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda, biti ubrzan;
– Hrvatski sabor očekuje rasvjetljavanje nerazriješenih slučajeva ubistva Hrvata u BiH;
– procesuiranje ratnih zločinaca uz potpuno jednak tretman, te uklanjanje političkih konotacija u takvim slučajevima.

“Hrvati su dovedeni na rub političke konstitutivnosti, ustavne konstitutivnosti u BiH, sama činjenica da Hrvati evo već nekoliko izbornih ciklusa nisu bili u stanju biti predstavljeni po svojim legitimno izabranim predstavnicima u vladama entiteta i u Predsjedništvu BiH, dovoljan je razlog da se o tome očituje Hrvatska koja je potpisnica Washingtona i Daytona”, poručio je Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru.

Nisu svi hrvatski politički predstavnici istog stava.

“Hrvatski sabor koji donosi Deklaraciju o zadaćama hrvatskih institucija u promjeni Ustava BiH, Izbornog zakona i s druge strane dodatnim obavezama hrvatskih poreskih obveznika, mislim da je na više razina neprihvatljivo”, rekla je Vesna Pusić, saborska zastupnica u Hrvatskoj.

Veći dio hrvatske političke javnosti, uz implementaciju slučaja Ljubić, insistira ujedno i na izmjenama Izbornog zakona koje se tiču izbora članova Predsjedništva, zbog, kako tvrde, nelegitimnog predstavljanja. Oglasio se o svemu i član Predsjedništva iz reda Hrvata, Željko Komšić.

“Dobrosusjedski odnosi između BiH i Hrvatske, trebaju biti temeljeni na međusobnom uvažavanju i povjerenju, nakon čega se mogu otvoriti sva pitanja o kojima kao susjedi trebamo razgovarati. Međutim, ovo što radi Hrvatska prema Bosni i Hercegovini nije dobro, takva aktivnost poništava međusobno povjerenje i duboko zalazi u negiranje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kroz negiranje njene suverene vlasti izabrane na izborima.”

U SDA kažu – na sceni je diplomatski rat protiv BiH. Udar na BiH. I vjerovatno je sve dio ranije najavljivanog Čovićevog Plana B, kaže potpredsjednik SDA, Safet Softić.

“Nema tu ništa što se tiče duha Dejtona ili što se tiče kršenja zakona. Radi se o želji Republike Hrvatske da svojim angažmanom – političkim, obaveštajnim pa i svakim drugim – pokuša u BiH napraviti destabilizirajuće stanje koje bi dovelo do toga da se nešto u mutnom ulovi i da dođe do korjenitih promjena kada je u pitanju stanje u BiH.”

Softić dalje navodi – ponašanje pojedinih političkih predstavnika Hrvatske, prešlo je granice dobrog ukusa, posebno ono premijera Plenkovića. U nezavidnoj situaciji našao se i hrvatski ambasador u BiH, Ivan Del Vechio.

“Ovo sada što se događa, ovaj pritisak prema zapravo Hrvatskoj iz BiH, ja sam tu već preko pet godina, a ovo je moje neko novo iskustvo, nije mi drago, ali to proizilazi upravo iz tog precizno definiranog hrvatskog stava prema BiH koju cijenimo, smatramo da je naš prijatelj, i prema precizno utvrđenom stavu u odnosu na ono što je Ustav rekao o jednakopravnosti.”

Ambasador Del Vechio smatra da će Deklaracija biti usvojena, te da je cilj pokazati da Hrvatska ima jednu, jasnu, politiku prema BiH, i Hrvatima koji ovdje žive.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.