"NATO-u i Savjetu ministara se žuri da Dodika stave pred svršen čin"

Vijesti 11. dec 201809:30 > 09:32
N1

Postojeći Savjet ministara Bosne i Hercegovine ne može da raspravlja o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), jer se nalazi u tehničkom mandatu i ne postoji dogovor sva tri naroda u BiH o Sjevernoatlantskoj alijansi, izjavio je savjetnik za politička pitanja predsjedavajućeg državnog Predsjedništva, Srđan Perišić.

Perišić je naveo da se Savjet ministara, koji je u tehničkom mandatu, priprema da odobri prvi Godišnji program i počne aktivnosti u okviru MAP-a.

“Očigledno je da se u sjedištu NATO-a u Briselu, kao i ministrima u Savjetu ministara, žuri da, prije formiranja nove vlasti u zajedničkim institucijama BiH, stave pred svršen čin srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i da onemoguće dejstvo Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske”, istakao je Perišić.

On je podsjetio da je u bh. entitetu Republika Srpska na snazi Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti, koja je donesena u oktobru 2017. godine.

Perišić je naglasio da Savjet ministara Bosne i Hercegovine u tehničkom mandatu može obavljati samo tekuće poslove, ali ne može utvrđivati zakone i druge opšte akte, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za prirodne, privredne ili tehničke nesreće i katastrofe, kao i u slučaju oružane agresije na BiH.

On je poručio da srpski ministri u Savjetu ministara iz SDS-a i PDP-a “moraju konačno da djeluju u skladu sa interesima Republike Srpske i njene rezolucije o neutralnosti”.

“Oni moraju da zaustave neustavno djelovanje postojećeg Savjeta ministara na pripremi Godišnje programa za Akciono članstvo u NATO-u. U suprotnom, definitivno će se staviti na stranu izdaje srpskih nacionalnih interesa”, rekao je Perišić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.