Reakcija Gender centra na izjave Umičevića o trudnicama, porodiljama i doktorima

Vijesti 11. dec 201810:47 > 10:48
N1

Povodom gostovanja gospodina Marinka Umičevića u emisiji Stav na televiziji K3 i neprimjerenih izjava o trudnicama, porodiljama i doktorima, Gender centar podsjeća da je Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH, zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje bilo kojeg lica na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na pol.

“Takođe, Zakon kao zabranjen oblik diskriminacije po osnovu pola u radu i radnim odnosima prepoznaje i različiti tretman zbog trudnoće, porođaja ili korišćenja prava na porodiljsko odsustvo i otkazivanje radnog odnosa, tako da se na osnovu pola ili bračnog statusa zaposleniku dodjeljuje nepovoljniji status u odnosu na druge zaposlene”, naveli su za N1 Gender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske.

VEZANE VIJESTI

Imajući u vidu gore navedene odredbe zakona, Gender centar Republike Srpske poziva sve institucije, pojedince koji obavljaju bilo koju javnu funkciju, vlasnike i upravljačke strukture privatnih i javnih preduzeća, privatna lica, medije i sve druge subjekte da poštuju odredbe zakona, kao i da se suzdrže od bilo kakvih diskriminatorskih, uvredljivih i omalovažavajućih izjava kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo žena i muškaraca i vrši i podstiče na diskriminaciju po osnovu pola. Takođe, pozivamo da se poštuje i zaštiti dostojanstvo svih radnika i radnica, kazali su za N1 nakon što je tehnički direktor fabrike obuće Bema iz Banjaluke Marinko Umičević oštro je kritikovao sistem trudničkih i porodiljskih bolovanja u RS.

U emisiji Stav Tv K3 8.11. je između ostalog rekao:

“Da li ti doktori koji su porodična medicina, koji daju ta bolovanja, ali su gori ovi specijalisti. Ginekolozi su najgori doktori. U tvornici obuće Bema, odgovorno tvrdim ima 60% posla koje djeca rade. Bilježe, crtaju, lijepe trakice, teže kući skuhati ručak, nego to raditi. Ne, ona je prokrvarila, ona ide na bolovanje i šta se onda dešava. Znači ne radi 9 mjeseci, kada se porodi ide na drugi Fond, taj Fond refundira 100% ali opet u netu, što bi ja finansirao natalitet? Propašće mi fabrika.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.