Legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje

Vijesti 11. dec 201811:28 > 11:30
Evropska unija

U kancelariji šefice EU diplomatije Federice Mogerini potvrdili su za DW da je Federica Mogherini razmotrila otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika u BiH i naglasili da se pozicija EU nije promijenila.

“Legalnost izbornog procesa za članove Predsjedništva BiH se ne dovodi u pitanje. Mi ponavljamo neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti uključujući i iznalaženje rješenja kada je riječ o Domu naroda Federacije BiH. EU ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na iznalaženju rješenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava, a u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda”, izjavila je za DW portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Trojica bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini uputili su otvoreno pismo visokoj povjerenici Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU vezano za „uplitanje Hrvatske u političke procese u BiH“. 

U svom pismu Christian Schwarz-Schilling, Paddy Ashdown i Carl Bildt navode da su kao bivši visoki predstavnici u BiH duboko zabrinuti što se, kako navode, Hrvatska neprestano miješa u političke poslove BiH, navodeći kao  primjer nedavni pokušaj negiranja legitimnosti izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

U EU kažu da je povodom postizborne situacije u BiH u kontaktu “sa svim činiocima, uključujući i zemlje članice”.

U Savjetu ministara EU i ovoga puta naglašavaju svoju posvećenost perspektivi BiH kao “suverene, ujedinjene i jedinstvene” države.

Ponavlja se zahtjev svim političkim domaćim liderima da se “konstruktivno angažuju” na formiranju vlasti u zemlji kako bi se omogućio “nastavak reformskog procesa i puta BiH ka EU”.

Napominje se da je u toku izrada mišljenja Evropske komisije o ispunjenosti uslova za kandidatski status BiH što bi trebalo da bude gotovo sljedeće godine, a da je trenutni prioritet države formiranje svih nivoa vlasti sa posebnim akcentom na “nalaženje rješenja za Dom naroda Federacije BiH”.

”Važno je da BiH ima vlast na svim nivoima kako bi napredovala u svom refromskom programu, ali i razumijemo potrebu za izbornim zakonom. Ostajemo posvećeni obezbjeđivanju podrške vlastima da nađu održivo rješenje za formiranje Izbornog zakona u skladu sa domaćim i međunarodnim sudovima i vladavinom prava”, zaključuje se u Savjetu EU.

Schwarz-Schilling, Ashdown i Bildt navode kako je od najveće važnosti da se na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a ovog mjeseca pošalje jasna poruka da svaka izborna reforma treba imati za cilj učiniti BiH koherentnijom i funkcionalnijom, da je najvažniji prioritet formiranje vlasti u BiH, da su granice BiH nepovredive te da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.