Ujić o migrantima u BiH: Nema ih na otvorenom, nema ih na ulicama

Vijesti 11. dec 201814:13 > 14:19
Služba za poslove sa strancima

Direktor službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je za N1 da je priliv migranata u našu zemlju u posljednjih 10 dana drastično smanjen.

“Priliv je drastično smanjen – posljednjih dana smo imali 218 lica, kako su počele padavine i hladnije vrijeme. Imamo dnevni priliv ispod 30 ljudi zadnjih 10 dana. U septembru i oktobru imali smo priliv od preko 150 lica na dnevom nivou.”

O uslovima u kojima migranti borave, Ujić je kazao: 

VEZANA VIJEST

“Što se tiče humanitarnog dijela, moram da kažem da su svi oni smješteni u prihvatne centre. U Unsko-sanskom kantonu, u Mistralu oko 600 lica, u cijelom USK oko 2.300 lica. U Kantonu Sarajevo, u Ušivku oko 490 lica, centar Delijaš 45 lica i u Imigracionom centru 70 lica. Sve ukupno negdje oko 2.200-2.300 lica u cijeloj BiH. Svi su smješteni u prihvatne centre, nemamo ih na otvorenom, nemamo ih na ulicama.”

#related-news_0

O izvještajima međunarodnih organizacija i medija da Hrvatska nasilno vraća migrante u BiH, Ujić je naveo: 

“Imamo izjave i povrijeđene migrante koji su ostavljeni u zelenom pojasu, na liniji razgraničenja između Hrvatske i BiH. Imamo njihove izjave da su bili maltretirani, imamo čak i ljekarske njihove preglede – pošto smo mi dužni u prihvatu da izvršimo ljekarske preglede, gdje ima na njima vidljivih, vidljivih povreda.”

Detaljnije o ovoj temi u informativnim emisijama na N1 i u Dnevniku u 19. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.