Brammertz: Vratite nestale njihovim porodicama

Vijesti 11. dec 201817:19 > 17:36
REUTERS/Michael Kooren

Tužilac Serge Brammertz danas se u ime Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Obraćanje je započeo pruživši najnovije informacije u vezi s predmetima proslijeđenim s Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju: žalbenim postupcima u predmetima Karadžić i Mladić i ponovnom suđenju u predmetu Stanišić i Simatović.

Tužilac je nakon toga izvijestio Savjet bezbjednosti u vezi s predmetom Tužilac protiv Turinaba i drugih u ogranku Mehanizma u Arushi, koji je proistekao iz tekućeg postupka preispitivanja presude u predmetu Ngirabatware. Nakon intenzivne povjerljive istrage sprovedene tokom proteklih godinu dana, Tužilaštvo je nedavno podiglo optužnice protiv pet državljana Ruande zbog nepoštovanja suda i podsticanja da se počini nepoštovanje suda vršenjem uticaja na svjedoke kako bi se ukinula osuđujuća presuda Augustinu Ngirabatwareu.

Tužilac je izjavio: “Tužilaštvo želi da pošalje jasnu poruku da će naše žrtve i svedoci biti zaštićeni i da se suprotstavljamo poricanju genocida u svim njegovim manifestacijama”.

U odnosu na potragu za preostalom osmoricom optuženih pred Međunarodnim krivičnim sudom za Ruandu koji su u bjekstvu, tužilac Brammertz je obavijestio Savjet bezbjednosti da su, tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, obavještajni podaci i istražne aktivnosti dovele do nekoliko tragova na kojima se radi.

“Kako bismo završili ovu rezidualnu funkciju što ekspeditivnije moguće, saradnja država je i dalje od presudne važnosti”, istakao je  Brammertz.

Tužilac Brammertz je ponovo obavijestio Savjet bezbjednosti o kontinuiranoj glorifikaciji ratnih zločinaca i poricanju zločina na području bivše Jugoslavije, i o tome da je pravosudna saradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije na najnižem nivou u odnosu na ranije godine.

“Pozitivni koraci se potkopavaju neodgovornim komentarima drugih zvaničnika kojima se poriče ono što je ustanovljeno van razumne sumnje od strane međunarodnih sudova, kao i prikazivanjem ljudi koji su počinili najteže povrede međunarodnog prava kao heroja” istakao je on.

Na kraju, tužilac je pomenuo humanitarni imperativ da se lociraju i identifikuju osobe koje se i dalje vode kao nestale kao posljedica sukoba na području bivše Jugoslavije. Tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, tužilac se sastao s predstavnicima porodica nestalih osoba. Kako je izvestio Savjet bezbjednosti, “Njihova poruka svima nama je jednostavna: intenzivirajte napore, produbite saradnju i na kraju vratite nestale njihovim porodicama”.

U tom pogledu, na nedavnom samitu u Londonu, koji je organizovalo Ujedinjeno kraljevstvo, sve vlade u regionu su se obavezale da će poboljšati svoje aktivnosti i saradnju, i spriječiti politizaciju tog pitanja.

Zaključujući svoje obraćanje, tužilac Brammertz iznio je uvjeravanja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da je “Tužilaštvo čvrsto usredsređeno na završetak svojih preostalih funkcija na efikasan i djelotvoran način, uključujući i istragu i krivično gonjenje za vršenje pritiska na svjedoke i nepoštovanje suda” piše u saopštenju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.