Gdje će građani BiH za Novu godinu: Egzotične destinacije rasprodate

Vijesti 11. dec 201817:48 > 17:52
N1

Nova godina i praznici sve su bliže, a pitanje kako ih i gdje provesti postaje sve aktuelnije. Većina građana naše zemlje kaže - novogodišnju noć provešće kod kuće ili na trgovima, u gradovima gdje žive. Ima i onih koji će putovati, a aranžmani za novogodišnje praznike već su raspodati. Od onih za regionalne ili evropske destinacije do onih najskupljih - egzotičnih.

Kako i gdje Bosanci i Hercegovci putuju za praznike provjerila je naša ekipa.

Sarajevo se sprema za sezonu praznika – lampice, ukrasi, Holiday market po uzoru na evropske metropole. Zabava na otvorenom za sve uzraste – od najmlađih do najstarijih.

“Ove godine trodnevni program u našem gradu koji smo pripremili za sve naše sugrađane , posjetioce i turiste . Počinjemo sa mladim umjetnicima sa muzičke akademije 30.12. ispred Katedrale koji će klasičnom muzikom nekako nas uvesti u zimsku čaroliju . Naravno centralna manifestacija 31.12. ispred Vječne vatre spektakularan koncert Harija Mata Harija i 1.1. Bombaj Štampa i kultni Đuro”, rekla je Naida Kraljić iz Odjela za odnose s javnošću Gradske uprave Grada Sarajeva.

Organizatori se nadaju da će se trend dolazaka velikog broja turista i gostiju u Sarajevo nastaviti i za predstojeće praznike. Za one koji tu žive, Vječna vatra, obližnje planine ili porodična atmosfera recept su za dobar provod u novogodišnjoj noći.

“Veselo, valjda. Ovdje u Sarajevu, ovdje”;
“Pa nisam na budžetu, ovdje”;
“Ovdje u Sarajevu. Malo ću izaći u grad i onda kući. Ove godine sam se zaposlila pa nemam odmor, inače idem vani”;
“Na Bjelašnicu, u privatnom aranžmanu”, rekli su građani Sarajeva koji su stali pred našu kameru.

Mnogi će i putovati, od evropskih do dalekih, egzotičnih destinacija. U turističkim agencijama kažu – ponuda je bila odlična a aranžmani već sada rasprodati.

“Mi smo već prije mjesec dana popunili sve kapacitete za egzotične destinacije – Bali, Kuba, Meksiko, Zanzibar, za neka putovanja smo morali proširivati kapacitete. Tu su i Vijetnam, Kambodža… To su neke egzotične destinacije gdje je sada ljeto i počinje sezona i Bosanci i Hercegovci sve više i više odlaze na te destinacije”, rekao je Muharem Konjalić, direktor agencije “Jungle Travel”.

Bogata je ponuda putovanja i u evropske metropole. U agencijama kažu, sretnici su novogodišnja putovanja rezervisali mjesecima unaprijed. No, ima i onih koji čekaju last minute ponude.

“Tako da smo ove godine izbacili jedno hit putovanje, Madrid-Barcelona-Valencia i ono je rasprodato u prvih mjesec dana. Tu je Istanbul tradicionalno, Rim, Venecija, Toskana…za svakoga po nešto”, rekla je Maja Tuljković iz agencije “Sol Azur Buena Vista”.

U zavisnosti od destinacije, novogodišnje putovanje koštaće vas od 250 pa do nekoliko hiljada maraka, kažu u agencijama. No mnoge će iznenaditi podatak da u našoj zemlji jednako putuju svi – od studenata do penzionera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|InstagramUŽIVO na ovom linku.