Poskupljenje struje za privredu koje će "nadoknaditi građani"

N1

Minimalno poskupljenje struje za privredu, ili ljepše rečeno- novi model naplate električne energije bi trebao stupiti na snagu već sredinom januara. Ovo je potvrdio direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Bajazit Jašarević. Jašarević koji je danas Federalnom premijeru, Fadilu Novaliću i resornom ministru Nerminu Džindiću predao "novi model" prema kome bi se ubuduće trebali obračunavati računi, nije želio odgovoriti na pitanje koliko će to "minimalno povećanje biti". Ranije je najavljeno povećanje cijene struje od 30 posto.

Po novim cijenama struja za privredu mogla bi se obračunavati već od sredine januara, poručuju iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Prije toga potrebno je da “model” prvo usvoje organi Elektroprivrede, a potom i Vlada Fderacije Bosne i Hercegovine.

“Bitno je da je model u skladu sa zakonima ove zemlje, da je tržište otvoreno i da nastojimo doći do poskupljenja, ili korekcije cijene koje je najmanje moguće, ali teško bi se moglo očekivati da kod ovoliko skokovite promjene cijene na tržištu da energija ostane na istoj cijeni”, ukazao je Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Sve je ovo, kaže Jašarević, u skladu sa dogovorom između Vlade Fderacije Bosne i Hercegovine, udruženja poslodavaca, te predstavnika Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Poslodavci poručuju: poskupljenja nisu dio dogovora.

“Mi i dalje vjerujemo u stavove koje nam je prenijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da do poskupljenja neće doći, ukoliko bi to Vlada dozvolila, pokazala bi se da je zaista neodgovorna. Zanimljivo je da to poskupljenje nisu zatražile druge dvije elektroprivrede koje rade u Bosni i Hercegovini -Elektroprivreda Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, i Elektroprivreda Republike Srpske.”, mišljenja je Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca Bosne i Hercegovine.

Ukoliko pak, kao što je direktor Elektroprivrede najavio dođe do korekcije ili, kako kaže, najmanjeg mogućeg poskupljenja, taj novac će, kaže Pandurević nadoknaditi građani.

“Građani mogu pomisliti da zadržavanjem cijene struje na nivou, neko vodi računa o njima. Međutim da kroz kupovinu roba i usluga oni će platiti mnogo više nego da je cijena struje na tom nivou”, istakao je Pandurević.

Povećanje cijene struje za direktora Elektroprivrede je investicija u budućnost. Prikupljenim novcem će se između ostalog raditi na odsumporavanje termoelektrana u Tuzli i Kaknju.

“Za takvu aktivnost Elektroprivredi treba oko dvije milijarde maraka i to mora finansirati iz dobiti, i iz akumulacije. Važnije je hoćemo li energije imati za 50 godina, nego kakva joj je cijena ove godine”, kazao je Jašarević.

Direktor Elektroprivrede nas je ostavio bez odgovora kakve će cijene industrijske struje biti kada model stupi na snagu, ali i šta sam model podrazumijeva.

Iz Vlade Fderacije Bosne i Hercegovine danas bez stava o poskupljenju struje za privredne subjekte. Ni Federalni premijer Fadil Novalić, ali ni resorni ministar Nermin Džindić danas pred kamere nisu željeli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.