Zastava kao uslov svih uslova

Vijesti 11. dec 201819:00 > 19:04
Anadolija

Brojne novinarske ekipe prije 14 sati stigle ispred zgarde Predsjedništva, iščekujući konsultacije o bodućem mandataru za sastav novog Vijeća ministara. Zakazao ih je Milorad Dodik, ali ih ubrzo i otkazao. Razlog poznat od ranije - zastava. Dodik je tražio da se ukloni zastava Bosne i Hercegovine iz prostorije gdje su trebale biti održane konsultacije, nakon što prethodno Šefik Džaferović nije pristao da u njoj bude istaknuta zastava Republike Srpske.

“Ja nisam spreman i neću da učestvujem tamo gdje nisam adekvatno predstavljen, Ja sam izabran u ime Republike Srpske i srpskog naroda”, kazao je Milorad Dodik, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Svoje negodovanje Dodik je obrazložio u Istočnom Sarajevu, gdje je organizirao izjave za medije, dok se u zgradi Predsjedništva u Sarajevu nije ni pojavio.

Oštro protivljenje traženom uklanjanju zastave Bosne i Hercegovine iskazao je Šefik Džaferović.

“Naravno, ja to nisam priohvatio i nikada to neću prihvatiti. Mi smo kolektivni šef države, i uklanjanje zastave Bosne i Hercegovine iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, je povreda države Bosne i Hercegovine”, istakao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva.

Za sutra je zakazana sjednica Predsjedništva. Dodik kaže da će ona biti održana koliko u sali bude samo jedna zastava Bosne i Hercegovine, a ne dvije kao do sada, što on tumači kao isticanje zastave države i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

“Ako su spremni sutra, da ne bude da neću da radim, sutra mogu da radim ukoliko jedna zastava bude izbačena. Ja ću predložiti izmjene Poslovnika o radu, gdje bi stajalo da se uključi i zastava Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

“Ta sjednica treba da bude održana na način kako su i do sada održavane sjednice Predsjedništva. To je sala 30. Tamo je postavljen grb i zastava Bosne i Hercegovine. To se ne može promijeniti, to može samo da ostane tako”, potcrtao je Džaferović.

Inače sutrašnja sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebala bi biti prva u ovom sazivu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.