Zastava Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine je (ne)zakonit čin

Vijesti 11. dec 201818:45 > 19:05
N1

O isticanju zastave Republike Srspke i u drugim Institucijama na nivou Bosne i Hercegovine mogao bi uskoro raspravljati i Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na inicijativu drugog zamjenika ovog doma - Nebojše Radmanovića. Predstavnici Republike Srpske, prvenstveno iz redova Saveza nezavisnih socijaldemokrata u institucijama Bosne i Hercegovine, ističu da je to njihov politički stav i pravo da štite nacionalne interese. No, šta kaže Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine i otkud toliko različitih tumačenja.

Priča o isticanju zastave Republike Srpske ne završava se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, poručuju predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata najvljujući da će isticanje tražiti i u drugim Institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. Konkretnije – u salama u kojima se održavaju sjednice oba doma Parlamentarne skupštine i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

“Ovo je naše ustavno pravo, mi se identifikujemo, ovo je naše, mi ovo ne damo i hoćemo da tamo gdje sjedimo mi iz Republike Srpske bude i zastava Republike Srpske. Ja ne znam zašto nekome smeta zastava Republike Srpske. Treba napomenuti širu javnost da je zastava Republike Srpske kao i ostali simboli Republike Srpske prošla proceduru Ustavnog suda Bosne i Hercegovine gdje je konstatovano da zastava ne vrijeđa vitalne nacionalne interese Bošnjaka, Hrvata niti ostalih, prema tome mislim da je to naše elementarno ustavno pravo da insistiramo na tome da se zastava u prostorijama gdje borave predstavnici Republike Srpske na zajedničkom nivou vlasti nađe zastava Republike Srpske i s tim u vezi – je jedini logičan potez da gospodin Radmanović to pitanje aktuelizuje na sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, istakao je Staša Košarac, šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

“Legitimno je podnijeti inicijativu u Parlamentu Bosne i Hercegovine koji je donio Zakon o zastavi i neka se o tome raspravlja i neka o tome odluči Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine jer je jedino ona po našem Ustavu ovlaštena da donosi i da mijenja zakone. Do tada će se poštovati Zakon koji je na snazi”, poručio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine u članu 5. propisuje da se zastava Bosne i Hercegovine službeno ističe na nivou države – na svim zgradama Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i ministarstava, Parlamentarne skupštine, Ustavnog suda, te Suda i Tužilaštva BiH, Centralne banke, Izborne komisije, te između ostalog i na svim zgradama diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, a i na službenim prevoznim sredstvima koje koriste članovi Predsjedništva BiH. “Druge zastave iz Bosne i Hercegovine neće se isticati zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine”, navedeno je u Zakonu.

“Nije dozvoljeno isticati bilo koju drugu zastavu iz Bosne i Hercegovine, što znači – zastave entiteta, zastave kantona, mogu i općine imati svoje zastave, itd. Dakle, ne možete isticati te zastave tamo gdje se isključivo ističe zastava Bosne i Hercegovine, a to je propisano u članu 5. (Zakona). To su, da ih ne nabrajam, generalno – Institucije Bosne i Hercegovine”, ukazao je Nurko Pobrić, stručnjak za ustavno pravo.

Unošenje zastava entiteta u intitucije je osnaživanje zajedništva, smatra profesor ustavnog prava Mile Dmičić.

Ovo je sasvim – ja ću reći legalan i legitiman čin i ničeg lošeg nema u tome. Trebali bi samo imati više kulture ponašanja, političkog dijaloga, tolerancije. Bosna i Hercegovina upravo će opstati onda kada u njenom životu – i privrednom, i političkom, i kulturnom, i državnom – bude decidirano primjenjeno evropsko načelo – ujedinjeni u različitosti”, mišljenja je Dmičić.

Neupotreba zastave Bosne i Hercegovine predstavlja prekršaj koji se kažnjava novčano – od 1.500 do 7.500 maraka za organ vlasti, odnosno u iznosu od 300 do 750 KM za odgovornu osobu u organu vlasti. Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine uz istaknute zastave Republike Srpske nedavno je u Istočnom Sarajevu razgovarao sa ambasadorom Srbije, u oproštajnu posjetu primio ambasadorku Kine, a u Banjaluci je razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.