Đonlagić za N1: Jasan je politički cilj SNSD-a i HDZ-a

Vijesti 12. dec 201809:41 > 09:55
N1

Dženan Đonlagić, novoizabrani predstavnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je govorio o radu Parlamenta BiH i drugim aktuelnim temama.

Kazao je da će rad Parlamenta BiH zavisiti od toga ko će činiti parlamentarnu većinu, dodavši da će Klub DF-a insistirati na onim pitanjima i zakonskim rješenjima koja će značiti unapređenje javne usluge građanima i unapređenje životnog standarda građana.

“Drugačije su nadležnosti državnog parlamenta u odnosu na entiteske i kantonalne, ali ima rješenja koja mogu unaprijediti ekonomski standard, pravno okruženje i vladavinu prava. Insistirat ćemo na izmjenama Izbornog zakona, u smislu uvođenja novih tehnologija”, pojasnio je.

Naveo je da su HDZ, SNSD i SDA obrisi nove parlamentarne većine, što se može vidjeti glasanjem za rukovodstvo Predstavničkog doma.

“Ono što je zanimljivo je da je zamjenik predsjedavajućeg Denis Zvizdić izabran glasovima SNSD-a i predstavnika iz RS-a. Nije imao većinu unutar predstavnika koji dolaze iz Federacije BiH”, kazao je.

Đonlagić je mišljenja da se izbor Vijeća ministara BiH ne bi trebao desiti prije rješenja političke situacije u Federaciji i prije uspostave Federalne vlasti.

“Jasan mi je politički cilj SNSD-a i HDZ-a, osovine Milorad Dodik-Dragan Čović. Dodiku se žuri u Vijeće ministara, jer je to jedini nivo vlasti na kojem nema svoje predstavnike, dok ih Čović ima. Cilj im je uspostaviti Vijeće ministara, a onda politički mrcvariti Federaciju BiH, da se što više oduglovlači formiranje Federalne vlasti, ne bi li Čović stavio izmjene Izbornog zakona na dnevni red, na načina kako to vidi HDZ i HNS. Na potezu je SDA na državnom nivou. Da li će krenuti u konstituisanje Vijeća ministara prije rješavanja ovih gorućih pitanja u FBiH”, istakao je za N1.

Tvrdi da u Centralnoj izbornoj komisiji postoje uticaji politika HDZ-a i SNSD-a, što se vidi po testnim prijedlozima odluke o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Ovo što radi većina u CIK-u je političko mrcvarenje. Svjesno prolongiraju donošenje odluke ne bi li se formirala državna vlast. Ako Dragan Čović i Milorad Dodik sjednu u Vijeće ministara, onda će se Federacija BiH mjesecima valjati u političkom blatu, sve dok se ne ispune zahtjevi za izmjene Izbornog zakona kako to želi Čović i HNS”, kazao je.

Đonlagić smatra da aktuelna vlast u Hrvatskoj vodi “diplomatsku agresiju” protiv BiH, te da Deklaracija o položaju Hrvata u BiH koja će danas biti na dnevnom redu Sabora presedan i apsolutni diplomatski skandal.

“Da li je moguće da najviše zakonodavno tijelo druge države zahtijeva izmjenu najviših pravnih akata druge države, ustava i izbornog zakona”, upitao se naš gost.

Kazao je da se od Hrvatske očekuje da poštuje suverenitet BiH i pusti izabrane predstavnike u BiH da otvore debatu i sva pitanja riješe između sebe.

“Dok ih mi unutar BiH ne stavimo na stol, ta pitanja se ne neće riješiti”, istakao je.

Đonlagić je još govorio o ponašanju Dodika u Predsjedništvu BiH, tj. o nepoštivanju zastave BiH.

“Ne bi se složio sa tezom da je priča oko zastave samo dekoracija. Mislim da nepoštivanje državnih simbola BiH je mnogo ozbiljnija stvar od same dekoracije”, kazao je.

Smatra da će put kojim je krenuo Dodik najveću štetu napraviti građanima Republike Srpske, koji su ga i izabrali, dodavši da bi trebao sjesti sa druga dva člana, poštujući ustav i zakon.

“Imam osjećaj da Dodik nije shvatio da se nalazi u drugačijoj instituciji, u drugačijem ambijentu, od onoga što je on navikao u svom prethodnom političkom angažmanu. Ne nalazi se više u entitetu Republika Srpska, nego je došao u državnu instituciju, u instituciju koja je kolektivni šef države i sve dok ne shvati da se mora ponašati po pravilima koja važe za zakonodavstvo BiH, na kraju napraviće najveću štetu etitetu RS”, kazao je Dženan Đonlagić u razgovoru sa Almom Dautbegović-Voloder.

Podsjećamo, za danas su zakazane nove konsultacije u Predsjedništvu BiH za novog mandatara Vijeća ministara, nakon kojih bi se trebala održati sjednica Predsjedništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram UŽIVO na ovom linku.