Ljubić: Bošnjaci hoće građansku državu, Hrvati se zalažu za federalizam

Vijesti 12. dec 201811:12 > 11:13
N1

Poslanik u Saboru Hrvatske Božo Ljubić rekao je danas da su konstitutivna prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini narušena i da je ustavna obaveza Hrvatske da brine o Hrvatima koji žive u BiH.

Ljubić je pred hrvatskim parlamentom istakao da rasprava o deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, koju je predložio Odbor za Hrvate izvan Hrvatske na čijem je čelu, rekao da su protekli izbori u BiH samo potvrdili u kakvom položaju se nalaze Hrvati.

On je optužio Bošnjake da zastupaju politiku unitarizma, te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i lijevo orijentisane stranke, prenose hrvatski mediji.

Ljubić je rekao da se probošnjačke strukture zalažu za principe jedan čovjek-jedan glas i građansku državu, s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam.

On je istakao da je Hrvatska dužna da reaguje na kršenje ustava u susjednoj zemlji koje ide na štetu konstitutivnih naroda u BiH.

“Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i jedinstvo u Saboru kada je bilo govora o pridruženju EU i NATO-u traži da ovoj temi ne pristupamo stranački, već nacionalno”, poručo je Ljubić.

On je naveo da je deklaracija upućena prvenstveno Hrvatima u BiH, kako bi im se poslala poruka da “Hrvatska stoji iza njih”, zatim hrvatskoj političkoj javnosti, plitičkim elitama, ali i činicima iz međunarodne zajednice, kao i saveznicima u EU i NATO, te političkim elitama u Bosni i Hercegovini, posebno druga dva naroda.

Ljubić je kritikovao bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Wolfganga Petritscha “zbog nametanja više od 70 amandmana na ustave entiteta što je negativno uticalo na prava Hrvata u FBiH, dok oni u Republici Srpskoj nisu dobili ništa”.

“Iako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a na ovogodišnjim izborima dobile više od 90 odsto glasova Hrvata, bošnjačke stranke pokušavaju doći do kontrole kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH i na taj način formirati vlast”, rekao je Ljubić.

On je naveo i da sve odluke u Vladi bh. entiteta Republika Srpska mogu donijeti ministri iz reda srpskog naroda, dok u Vladi Federacije BiH to mogu učiniti ministri iz reda bošnjačkog naroda.

“Ključna rasprava u BiH vezana je za presude dva suda i to presude u predmetu Sejdić-Finci i odluka u predmetu Ljubić”, rekao je Ljubić i dodao da nije sporno da svako može biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ali da se ta odluka mora sprovesti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je rekao da se bez Doma naroda Parlamenta FBiH ne mogu imenovati predsjednik i potpredsjednici FBiH, Vlada FBiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ljubić je ocijenio da se sada odgovornost pokušava prebaciti na Centralnu izbornu komisiju /CIK/, te da jedino Parlamentarna skupština BiH može promijeniti Izborni zakon BiH.

On je zaključio da je Hrvatska obavezna djelovati i reagovati u vezi sa kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma u režiji Savjeta za sprovođenje mira, pozdravljajući reagovanje hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu nakon izbora u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski Sabor na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog deklaracije o položaju Hrvata u BiH, kojom susjedna Hrvatska zahtijeva od BiH da izmijeni Ustav i izborno zakonodavstvo.

Sjednici prisustvuju i predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosni i Hercegovini Borjana Krišto /HDZ/, kao i predstavnici Sveučilišta u Mostaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.