"Izborom Komšića neki dobili malo na mostu, ali smo svi izgubili na ćupriji"

Vijesti 12. dec 201813:34 > 13:40
N1

Srećko Latal, politički analitičar i regionalni urednik BIRN-a, za N1 je komentarisao Deklaraciju u pravima Hrvata u BiH koja je na dnevnom redu Hrvatskog sabora.

Latal smatra da ono što je postalo ozbiljan problem je da se u nekoliko prethodnih godina javnosti nudi jednoumlje, dodavši da se situacija u Bosni i Hercegovini nije mogla gledati iz jednog ugla ni prije rata.

“Pitanje Deklaracije, legalnosti izbora članova Predsjedništva BiH, promjena Ustava, statusa Hrvata, je kompleksno pitanje koje niko nij otvorio na pravi način i dao prave argumente”, kazao je gostujući u emisiji Newsroom.

Tvrdi da je Deklaracija jako loše urađena, mada malo popravljena u odnosu na prethodnu, kazavši da diskusija u Saboru zvuči interesantno i da mu je drago da čuje i neke realnije tonove.

“Iz mojih kontakata i zvaničnih informacija koje dolaze iz Zagreba dugi niz godina, oni posmatraju BiH na jedan uzak i pogrešan način, koji čak ne uzima u obzir interese svih građana. Pitanje Hrvata ne može se riješiti bez rješavanja pitanja Srba, Bošnjaka i građana”, istakao je Latal.

Latal je podsjetio da jedan broj zastupnika u Hrvatskom saboru se direktno bira iz BiH, ističući da politikanstvo tih zastupnika liči na konflikt interesa.

“Neko ko ima političku bazu u BiH, svoju političku partiju u drugoj zemlji koristi da bi ojačao političku bazu u trećoj zemlji. To neće rezultirati ničim pozitivnim”, kazao je.

Na kraju svoga gostovanja Latal se dotakao i teme izbora Željka Komšića.

“Jasno je da je dosta građana glasalo za Komšića ne zato što nešto posebno podržava njega, nego da bi spriječili izbor Dodika i Čovića u Predsjedništvo BiH. Međutim, izborom Komšića su dobili malo na mostu, ali smo zato svi izgubili na ćupriji”, ocijenio je Latal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.