Novi dan: Gosti su Jakovčić, Pejić i Šehić

Vijesti 12. dec 201814:27 > 14:29
N1

Migranti u BiH, a posebno oni u pograničnom području sa Hrvatskom tema su o kojoj će raspravljati Evropski parlament u Strasbourgu i to na inicijativu poslanika Ivana Jakovčića. Ivan Jakovčić uoči rasprave govori za Novi dan.

Jedan je od najuspješnijih ljudi iz BiH u svijetu medija. Nekadašnji urednik Televizije Sarajevo, danas glavni urednik Radija Slobodna Evropa i redakcija u svim dijelovima svijeta. Studentima u Sarajevu održao je predavanje ”Novinarstvo nije nevino”. Kakvo je novinarstvo danas, kolika je odgovornost medija, kako se boriti za istinu u vrijeme laži? O ovim pitanjima, ali i odnosu prema rodnom Sarajevu, privatno i profesionalno, Nenad Pejić govori za Novi dan.

U Sarajevu je predstavljena nova knjiga jednog od najnagrađivanijih i najprevođenijih bosanskohercegovačkih savremenih pisaca, Faruka Šehića – “Priče sa satnim mehanizmom”. Ovo je knjiga u kojoj rat nije dominantna tema, ali je kroz posljedice prisutna. Faruk Šehić i Kristina Ljevak o knjizi govore za Novi dan.

Četrnaesti Zimski salon knjige u organizaciji TKD Šahinpašić biće održan od 13. do 25. decembra u galeriji Collegium Artisticum u sarajevskoj Skenderiji. Književna poslastica za ljubitelje pisane riječi tradicionalno donosi nova i popularna izdanja iz regiona, zanimljive goste i vrlo povoljne cijene. O Zimskom salonu knjige u Novom danu razgovaramo sa Azerom Kurtovićem, direktorom TKD ”Šahinpašić”.

Na 4. Olimpijadi tehničkog stvaralaštva mladih Jugoistočne Evrope učenici iz BiH osvojili su jednu zlatnu, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju. Zahvaljujući njihovom uspjehu, BiH se otvara mogućnost za organizaciju 5. izdanja ove Olimpijade. Uživo smo ovoga jutra u Udruženju za naučno-tehnički odgoj mladih, sa našim osvajačima medalja.

Budite uz Novi dan, jutarnji program N1 televizije. Sa vama smo od 7 do 10 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.