VIDEO Prva sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Vijesti 12. dec 201814:52 > 14:52
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u nekoliko navrata je kazao da se sjednice kolektivnog šefa države kojim predsjedava neće održavati bez zastave entiteta Republika Srpska.

Sjednice državnog predsjedništva održavaju se u Sali 30 gdje su uvijek istaknuti zastava Bosne i Hercegovine i grb. Dodik je ranije kazao da “ne osporava zastavu Bosne i Hercegovine, ali zastava Republike Srpske mora biti tamo gdje sam on“.

“Ne tražim ništa drugo nego da se na mjestima gdje se pojavljujem kao srpski član Predsjedništva BiH i reprezent Srpske na vidnom mjestu nalazi i zastava Republike Srpske. Ne tražim da ona bude pored zastave BiH, jer je i zakon propisao da se pored zastave BiH ne mogu isticati druge zastave. To ne znači da na nekoliko metara ili u drugom dijelu prostorije ne može da bude zastava Srpske“, rekao je Dodik.

Dodik je jučer otkazao konsultacije o mandataru Vijeća ministara BiH sa predstavnicima stranaka zbog neisticanja zastave Republike Srpske.

“U svim mjestima uvijek ćete vidjeti dvije identične zastave, to je zastava BiH i Federacije BiH. Ako hoće da imaju sjednicu – da bar jednu izbace i neka ostane jedna koja simbolizuje priči zajedničkih institucija”, poručio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je jučer da je uklanjanje zastave BiH povreda države i da na to nikada neće pristati. 

Džaferović je dao izjavu novinarima nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao zakazane konsultacije sa parlamentarnim strankama u vezi sa imenovanjem mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, a koje su bile zakazane u sali broj 30 u kojoj inače zasjeda Predsjedništvo BiH.

“Mi smo kolektivni šef države BiH i uklanjanje zastave BiH iz sale u kojoj zasjeda Predsjedništvo je povreda države BiH”, istakao je Džaferović.

“Ovo je državna institucija i ovdje mora biti zastava BiH”, naveo je on.

Naglasio je da ovdje treba djelovati tako što će se poštovati zakon i djelovati hladne glave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| InstagramUŽIVO na ovom linku.