Adem Zolj: U 2019. planirano 220 miliona KM za kapitalne investicije u KS

Vijesti 12. dec 201815:52 > 15:54
N1

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj izjavio je danas u Sarajevu da je za kapitalne investicije u 2019. godini predviđeno 150 miliona KM iz budžeta i domaćeg zaduženja, i još 70 miliona KM zaduženja od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za projekte GRAS-a - rekonstrukcija pruge i nabavka vozila - i za saobraćajnice na području KS.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća KS Zolj je rekao da očekuje da će Skupština KS 19. decembra usvojiti Nacrt budžeta, da će javna rasprava biti okončana do 19. januara, te da će do kraja januara budžet biti usvojen.

Istakao je da do kraja decembra treba usvojiti odluku o privremenom finansiranju za tri mjeseca naredne godine. 

Po njegovim riječima, nacrt budžeta je mogao biti razmatran na sjednici Skupštine još 5. decembra, ali nekima to nije odgovaralo. 

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović navela je da je važno da se predstavnici sindikata i poslodavaca uključe u izradu Programa mjera za zapošljavanje za 2019. koji bi se uskoro trebao naći pred Vladom i Skupštinom KS. 

Pojasnila je da se ranije pokazalo da su ostajala neutrošena sredstva jer bi mnogi programi mjera koje utvrdi Vlada KS na prijedlog Službe za zapošljavanje KS i resornog ministarstva ostali nerealizovani. 

Predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo Saveza samostalnih sindikata BiH Franjo Rener naveo je da su Nacrt budžeta KS dobili samo zato što ga je Vlada povukla sa posljednje sjednice Skupštine KS i da se nada da se to neće dešavati s narednim nacrtima budžeta, odnosno da će ga ESV razmatrati dok je u fazi radnog materijala.

Smatra da je povlačenje Nacrta iz skupštinske procedure dokaz da se politika upetljala u njegovo usvajanje, što će građane skupo koštati, te da će predstavnici sindikata sve eventualne zamjerke na Nacrt budžeta iznijeti u toku javne rasprave. 

Zolj je naglasio da je Nacrt budžeta KS za 2019. objavljen na internet stranici Skupštine KS 23. novembra i da su se svi zainteresovani mogli informisati o njegovom sadržaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.