Tromp za N1: Meron i Brammertz su zakasnili sa kritikom

Vijesti 12. dec 201817:05 > 17:08
N1

Nevenka Tromp, bivša istražiteljica u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, za N1 je kazala da su Theodor Meron i Serge Brammertz zakasnili sa kritikama koje su iznijeli pred Vijećem sigurnosti UN-a. Mnogi su kazali da su glavni sudija Meron i glavni tužitelj Brammertz bili oštriji nego ikada, Tromp je ipak kazala da je ta reakcija zakasnila.

“Oštrina izjava je bila tu, ali smatram da su zakasnili sa kritikom. Mislim da bi napravili bolji posao da su se skoncentrirali na svoje pravne mogućnosti od 2000. pa nadalje, nego da sada kritiziraju kako se ponaša regija”, izjavila je za N1.

Tromp je kazala da je važno da se pogleda šta je sve Tribunal propustio, te da svaka strana pogleda sebe i shvati gdje je zakazala prije nego krenu sa kritikama.

Brammertz je u govoru, podsjećamo, kritikovao zemlje regije zbog kontinuirane glorifikacije ratnih zločinaca i poricanju zločina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Kazao je i da je pravosudna suradnja u predmetima ratnih zločina među državama na području bivše Jugoslavije, na najnižem nivou, u odnosu na ranije godine.

Tromp je pojasnila da su pravni procesi interesantni – jer su ograničeni.

“Prvi je optužiti i donijeti presudu za počinioce. Drugo – administrirati pravdu za žrtve, treće je da se u pravnim procesima vidi ko god je skrivio zločin da će završiti na sudu. To se zove proces prevencije”, pojasnila je u Danu uživo na N1.

“Prijedor 1992. i 1993. godine, zločini kada je Tribunal postojao 1994. – čudno je da se desila Srebrenica 1995. Kako je moguće da Tribunal nije dao važnu i snažnu poruku svim počiniteljima, uključujući Miloševića”, kazala je Tromp rekavši i to da su se zločni na Kosovu dogodili četiri godine nakon Srebrenice.

Da li je Hag utvrđivao činjenice ili je pisao povijest?

“Povjesničari pišu bez Tribunala i sada. Tribunal je trebao kazniti počinioce, administrirati pravdu i napraviti prevenciju novih zločina”, poručila je.

Istjerivanje pravde, pridonošenje pomirenju nisu klasični pravni rezultati po njenom mišljenju.

“Istina koju je Hag donio je ograničena. Forenzična istina, koja je produkt dvije strane koje iznose svoje činjenice – a one mogu biti reducirane i manipulirane”, izjavila je Tromp.

Kazala je kako je saradnja država važna za uspjeh Haga i optužnica.

Na koncu je komentarisala i zahtjeve za privremena puštanja na slobodu Radovana Karadžića i liječenje Ratka Mladića u Srbiji Rusiji.

Rekla je kako Mehanizam ima “milosrdni dopust” – koji optuženicima i zatvorenicima dopušta odlazak kada im neko iz bliže porodice umre.

S druge strane, kazala je da ne razumije logiku Radovana Karadžića.

“40 godina je nepravomoćno osuđen. De facto svako zna da se ta kazna neće smanjiti, nego povećati samo. On nije slobodan čovjek i postoji optužnica i presuda. Ne vjerujem, njegov zahtjev je apsurdniji”, poručila je Trump u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Uskoro video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram UŽIVO na ovom linku.